Kósa: Világossá kell tenni a tényeket, melyek hazánk javára szólnak

PR, 2012. február 26., 21:32, frissítve: 21:32
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az európai pénzügyminiszterek tanácsában ne kapjon többséget, az Európai Bizottság által megfogalmazott, a magyarországi kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó javaslat - mondta Fidesz ügyvezető alelnöke vasárnap este a köztévé A lényeg című műsorában.

Ismert, szerdán jelentették be Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró – mai árfolyamon 142 milliárd forint – Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. Andor László EU-biztos szerdán azt mondta, azért maradt távol az EB-ülésről, mert a szerdai, budapesti nyugdíj-konferencia időpontját, ahol megjelent, már jóval korábban fixálták, állásfoglalását pedig írásban juttatta el a bizottsághoz. Arra a kérdésére, hogy méltányos, arányos, igazságos-e a döntés, igennel felelt. A politikus viselkedését még Kovács László MSZP-alelnök is helytelenítette.

Kósa Lajos kijelentette, világossá kell tenni azokat a tényeket, amelyek az ország javára szólnak. Ezek között említette, hogy 2004 óta először tavaly, az Orbán-kormány által készített első teljes büdzsé idején csökkent 3 százalék alá a költségvetési hiány. Hozzátette, az Európai Bizottság sem vitatja, hogy a hiány idén is 3 százalék alatt marad. Szavai szerint a testület csak azt állítja, hogy 2013-ban lesz 3,25 százalék a hiány, annak ellenére, hogy – állítása szerint – a kormányerők megteszik azokat a lépéseket, amelyek 3 százalék alatt tartják majd azt. A műsorvezető kérdésére felelve emlékeztetett arra, hogy Magyarország ellen nem most indultak a kötelezettségszegési eljárások. Úgy összegzett, hogy több mint 20 ilyen eljárás kezdődött, de ezek közül csak 3 keletkezett az Orbán-kormány idején. Szavai szerint nem ezek az eljárások a perdöntőek az ügyben, mert „az a politikai hisztériakeltés, ami a tényektől elrugaszkodva Magyarország ellen folyik, biztos szerepet játszott a bizottság ezen ajánlásában”.

Az ügyvezető alelnök személy szerint úgy látta, hogy az ügy nem az országról szól, hanem egy olyan értékrendről, amelynek esetében „Magyarország vette magának a bátorságot és egy kétharmados alaptörvényben rögzítette, és ez számos ponton kiverte a biztosítékot Európában”. A politikus visszautalt arra, hogy az unió alapokmányának vitája során is kiemelt témát jelentettek Európa keresztény gyökerei. „Magyarország, akár tagadja valaki, akár nem, egy olyan ország, amelynek modernkori történelmében a kereszténység a meghatározó elvrendszer és értékrend. Mi ezt beírtuk az alkotmányba, mert ez az igazság”, akkor is, ha az európai balliberális értelmiség ezt nem tudja elfogadni – közölte. Hozzátette azt is, hogy ha valaki Európában a baloldali érzelmei miatt nem tudja elfogadni azt, hogy a különböző diktatúrákat egyformán el kell ítélni, azzal nehéz vitatkozni. Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy az alaptörvényt ezt kimondta, ami viszont számos politikusnak nem tetszik.

„Miért éppen minket akarnak megbüntetni azok, akik a válság előidézésében komoly szerepet játszottak, és jól látható, hogy az elmúlt egy év során képtelenek voltak ezt a válságot kezelni?” – tette fel a kérdést Orbán Viktor a Német Gazdasági Klub fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen csütörtökön. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerkesztőségében tett látogatásakor pedig illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot.

„A szocialisták katasztrófakormányzásának isszuk meg a levét”

Az ellenzéki kritikákra reagálva kiemelte, hogy a túlzottdeficit-eljárás 2004 óta folyik Magyarország ellen és a 2010-ig regnáló szocialista kormányok egyetlen esetben sem tudtak megfelelni a maastrichti kritériumoknak. Hozzátette, ezek a kabinetek ráadásul, nominálisan, több mint a duplájára emelték az ország külső adósságállományát. Az Andor László uniós biztos szavait idéző műsorvezető felvetésére, amely szerint 2011-ben csak a magán-nyugdíjpénztári pénzekből sikerült 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, azt felelte, hogy a Gyurcsány-kormány idején is voltak olyan intézkedések, amelyek nem a strukturális, hanem – egyedi módon – a nominális hiányt érintették. Példaként említette a Budapest Airport Zrt. privatizációjából befolyó több mint 500 milliárd forintot. „Most a szocialisták katasztrófakormányzásának isszuk meg a levét”– szögezte le a politikus, aki újfent hangsúlyozta, hogy a 2004-2010 között regnáló kabineteknek nem sikerült megfelelniük az uniós elvárásoknak. A Jobbik véleményére reagálva, amely szerint felül kellene vizsgálni Magyarország és Brüsszel kapcsolatát, önmagát elkötelezett uniópártinak nevezte. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy tökéletesnek látja az EU-t, de úgy gondolja, hogy Magyarországnak az európai politikai erőtérben van a helye, mert ott vannak a barátaink és a szövetségeseink. „Nincs más lehetőségünk, mint hogy az uniót próbáljuk meg (...) magunkkal együtt megváltoztatni, hogy egy normálisabb szövetség legyen” – jelentette ki.

„Egy becsület nélküli ember”

Andor László EU-biztos, aki nem ment el az Európai Bizottság ülésére, tökéletesen alkalmatlan a posztjára – szögezte le Kósa Lajos. Hozzátette, hogy a biztosnak, a kérdésben alkotott véleményétől függetlenül, minimum tartózkodnia kellett volna az ügyben. „Andor László egy (...) becsület nélküli ember” – jelentette ki a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki szerint az érintett nem mond le posztjáról. Kósa korábban azt mondta: a magyar uniós biztosnak viselnie kell e rossz döntésének összes következményét.

Az éves kohéziós források közel egyhatodát érintheti az Európai Bizottság szerdai döntése – mondta el az MNO-nak Szemlér Tamás. A szakértő szerint másképp nézne ki az egész ügy, ha a görögök esetében is meglépték volna ezt.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása