Közgyűlést tart a Magyar Tudományos Akadémia

TK, 2012. május 7., hétfő 06:52, frissítve: hétfő 10:46
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mond a magyar kormány képviseletében köszöntőbeszédet hétfőn, a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlésén.

Az ünnepi ülésen adják át az MTA legrangosabb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet, a kiemelkedő tudományos teljesítményért járó Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a tudomány és a kutatás-fejlesztés támogatóinak munkáját pedig Wahrmann Mór-éremmel ismerik el.

A Szentágothai János-emlékév jegyében Tamás Gábor, az MTA doktora, a Szegedi Egyetem egyetemi tanára Egy idegsejt képességeinek határai az agykéregben címmel tart előadást. A neurobiológus azt elemzi, hogy milyen feladatok ellátására képesek az idegsejtek egymagukban, illetve milyen szerepköröktől veszik át az egyes sejtek funkcióját a bonyolultabb idegi sejthálózatok. Az előadás egy különös sejttípus példáján mutatja be, hogy mai ismereteinknek megfelelően hol húzódik ez a határvonal.

Az akadémikusok zárt gyűlésén a jövő évi tagválasztás előkészítéséről lesz szó, délután pedig megtartják az MTA külső tagjainak fórumát, amelyen külhoni magyar kutatókat Arany János-éremmel és Arany János-díjjal ismernek el.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása