Lecsapott a vihar a fővárosra, másodfokú riasztás van érvényben

TT, TK, 2012. július 20., péntek 00:28, frissítve: péntek 06:15
Kilenc órakor hatalmas villámokkal, és felhőszakadással elérte a vihar Budapestet is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másod, vagyis narancs fokozatúra mérsékelte a heves zivatar riasztást – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön késő este.

A Viharvadászok Egyesülete az mno.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a Budapestet elért vihar, már csak egy szupercella-maradvány, amely ennek ellenére hozhat heves esőt. A Szupercella.hu. egyébként Ausztriában járt, ahol az ítéletidő teljes erejéből tombolt, elmondásuk szerint hatalmas szélviharral és jégesővel találkoztak.

Betört a hidegfront hazánkba, melyet heves zivatarok, óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérhet, akár 2 centiméteresnél is nagyobb jégdarabokkal. A fővárosra este kilenckor csapott le az ítéletidő, heves esővel és villámlással.  Az idokep.hu információi szerint 97 km/h-s szelet mért az óriási budapesti viharban az OMSZ.

Az OKF közleménye szerint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Békés megye térségében továbbra is előfordulhat helyenként heves zivatar. A heves zivatarokat ezeken a területeken helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökések és nagy méretű jég kísérheti.

Több vonalon megindult a közlekedés

Újra indít és fogad vonatokat a Budapest-Nyugati pályaudvar és több vonalon is megindult a közlekedés, amelyet előzőleg a főváros felett átvonuló vihar nehezített – közölte a Mávinform. A közlemény szerint megindult a vasúti közlekedés az esztergomi, a váci, a szobi, a ceglédi, a szegedi és a lajosmizsei vonalon. A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vasútvonal Érd–Százhalombatta közötti szakaszán kidőlt fa, Százhalombatta és a Dunai Finomító között a felsővezeték-hálózat zárlata akadályozta a vasúti közlekedést. Ezeken a szakaszokon is járnak már a vonatok.

Újra közlekednek a járatok a Budapest–Hatvan–Miskolc vasútvonal Hort-Csány–Kál-Kápolna közötti szakaszán, valamint a Hort-Csány és Hatvan között kora este történt baleset helyszínelése is befejeződött, így ezeken a szakaszokon is megindult a vasúti közlekedés. A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalon Kunszentmiklós-Tass és Soroksár között ugyanakkor még tart a vihar utáni kármentesítés. Itt a munkálatok végéig Soroksár és Kunszentmiklós-Tass között autóbuszok szállítják a vonattal utazókat – áll a közleményben.

Nem működnek a jelzőlámpák

Az MTI információi szerint a fővárosban a X. kerületben egy nagyméretű hirdetőtáblát döntött ki a szél, a IX. kerületben pedig egy fa dőlt rá egy autóra. Budapesten több nagyobb kereszteződésben nem működnek a jelzőlámpák, így a Hungária körút és a Kerepesi út, valamint az Üllői út és a Határ út találkozásánál sem.

Magas és hosszú hullámok jöhetnek

A Balatonnál másodfokú, a Tisza-tónál és a Velencei tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méterre közlekedhetnek.

33 fok

Darányi Mariann meteorológus korábban azt mondta: mivel a hidegfront a déli, délkeleti megyéket később éri el, ott a napi középhőmérséklet pénteken 25 fok felett alakulhat. Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Csongrád és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet országszerte 23-33 fok között alakul. A csütörtöki legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.

Forrás: MTI
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása