Lecsapott a vihar Budapestre

WA, 2012. augusztus 5., 18:39, frissítve: hétfő 10:19
A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Pest megyére, valamint a főváros területére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután.

A fővárosra hat körül csapott le a zivatar, a heves esőzést komoly villámlás és dörgés kísérte. Borsodból már korábban érkeztek hírek egy vihar pusztításáról. Szombat este Északkelet-Magyarországon több helyen is dió nagyságú jég esett.

Vasárnap elsősorban az Északi-középhegység területén alakulhat ki egy-két heves zivatar, amelyeket szélvihar (downburst), heves jégeső, illetve nagyobb mennyiségű csapadék kísérhet. Ugyanakkor a különféle környezeti paraméterek (nedvesség, meleg advekció stb.) nem túl optimális jelenléte nagy bizonytalanságot hordoz magában, így 0-s fokozat kiadása indokolt. (Viharvadászok Egyesülete)

Több térségben, elsősorban az ország középső területein, illetve északkeleti területeken elsőfokú riasztás van érvényben, vagyis a következő órákban ezeken a területeken is számítani lehet felhőszakadásra, illetve olyan heves zivatarokra, amelyeket viharos erejű szél, jégeső kísér.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írta: estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki heves zivatar, amelyhez viharos, akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget meghaladó szél, illetve nagyméretű jég, felhőszakadás társulhat. Hétfőn napközben zivatar nem valószínű – tették hozzá.

A Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

Hőség és viharok

Eközben továbbra is érvényben van hőségriasztás, amelyet az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig rendelt el. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 35-40 Celsius-fok között alakul, a hőség miatt hétfőre az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet országszerte tartósan 25 fok felett lehet.

Ugyanakkor Baranya, Hajdú-Bihar és Somogy megyére várható heves zivatarok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére felhőszakadások, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére a heves zivatarok és felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A heves zivatarokat viharos szél, nagyméretű jég kísérheti, míg egy-egy felhőszakadás során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Kedden érkezik a hidegfront

Kedden viszont hidegfront vonul át az ország felett, a szél emiatt északnyugatira fordul, és átmenetileg sokfelé viharossá fokozódik. Továbbra is sok lesz a napsütés, csak néhol lehet zápor, a hőmérséklet maximuma 27-34 fok között alakul – írták, hozzátéve: délkeleten lesz a legmelegebb. A hét második felére enyhül a kánikula, jövő hétvégén már 26 fok körüli maximumok várhatók.

A hét második fele enyhébb lesz

Szerdán a sok napsütést már kevés gomolyfelhő zavarja meg. Csapadék nem valószínű, de többfelé erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26-30 fok között várható. A hét második felében tovább gyengül a nappali felmelegedés – jelezték.

Csütörtökön főként késő délután, estefelé néhol zápor, esetleg zivatar is kialakul. Ekkor várhatóan már csak 25-29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Pénteken még elszórtan várható zápor, zivatar, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok között alakul. Szombaton sok napsütés várható, a hőmérséklet maximumát 22-26 fok közöttire prognosztizálta a meteorológiai szolgálat.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés