Dobi Tamás elmondta: a napokban Miskolcon kórházba szállítottak egy 27 éves ittas férfit, aki ellátása közben bántalmazta az intézmény munkatársait. A hirtelen ingerlékennyé váló férfi ütött-vágott, az egyik ápoló lábát is megharapta a cipőn keresztül. Két ápoló és egy betegszállító nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrségi szóvivő szerdán egy hasonló, szintén Miskolcon történt esetről tájékoztatta az MTI-t: egy nő ököllel megütötte a mentőápolót, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a büntető törvénykönyv közfeladatot ellátó személy elleni erőszakról szóló paragrafusa szerint aki a közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, intézkedésre kényszeríti, vagy eljárása alatt, illetőleg e miatt bántalmazza, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az igazságügyi államtitkár februárban azt mondta, hogy az új büntető törvénykönyvet várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt elfogadja a parlament, a jogszabály 2013. július 1-jén lépne hatályba. Az államtitkár a várható újdonságok között említette, hogy szigorítanák a hivatalos, valamint a közfeladatot ellátó személyek – így például a pedagógusok és a mentők – elleni erőszak megítélését.