Megkezdődött Áder János beiktatása + Videó + Kép

NT, 2012. május 10., csütörtök 10:11, frissítve: csütörtök 10:40
Katonai ceremóniát követően, a Himnusz eléneklésével megkezdődött Áder János köztársasági elnöki beiktatása a Sándor-palota előtti Szent György téren.

A beiktatási ünnepségre meghívót kaptak a jelenlegi és volt közjogi méltóságok, továbbá valamennyi országgyűlési képviselő és miniszter. A vendégek között ott van többek között a legfőbb ügyész, valamint az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is.


A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Tiba István, az Országgyűlés jegyzője ismerteti az Áder Jánost köztársasági elnökké választó parlamenti határozatot. Ezt követően Blaskó Péter színművész szavalja el József Attila A Dunánál című versét, a négy történelmi egyház vezetője pedig közösen kér áldást Magyarországra. Az ünnepség Áder János beiktatási beszédét követően a Szózattal zárul.

Fotó: MTI


Áder Jánost május 2-án 262 igen szavazattal köztársasági elnökké választotta az Országgyűlés. A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Áder letette államfői esküjét és aláírta az esküokmányt. Az új köztársasági elnököt május 10-én csütörtökön délelőtt iktatják be hivatalába. Az új államfő beszédében azt ígérte, a magyar érdekek és a magyar értékek szószólója lesz. Elődeit méltatta, leszögezte: a ráruházott jogokat és kötelezettségeket maradéktalanul érvényesíti.

Áder arról is beszélt, hogy Magyarország népe sikerre született. Ám az új államfő szerint ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa a törekvéseinket, „néhány dolgot el kell még rendeznünk magunk között, amelyeket eddig elmulasztottunk”. József Attilát idézve úgy fogalmazott, „a múltat be kell vallani”. „Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, tanulnunk kell kudarcainkból” – hangsúlyozta.

A parlament azután választott új államfőt, hogy Schmitt Pál április 2-án lemondott. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a kormánypárti frakciószövetség április 16-i ülésén jelölte Ádert a posztra.

Kérdésfeltevés

Áder megválasztása kapcsán immár sokadszorra megfogalmazódott az a panasz, hogy mennyire kár, hogy köztársasági elnökké pártembert jelöltek és választottak meg a legmagasabb, ámbár korántsem a legbefolyásosabb közjogi tisztségre – vélekedik a Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK). Arra is emlékeztetnek, hogy most például a szocialisták hangoztatták, hogy ne legyen pártpolitikus köztársasági elnök, akik 2005-ben még az erősen pártpolitikus Szili Katalint szerették volna megválasztatni. Tényleg eleve rossz ómen, ha valaki hosszú éveken át egy adott párt színeiben politizált? – teszi föl a kérdést az intézet. Bővebben a témáról itt olvashatnak.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása