MSZP: nem kapott jogszerűtlenül fegyvereket a rendőrség

WL, 2012. május 16., szerda 10:34, frissítve: szerda 15:52
Az MSZP közlése szerint nem felel meg a valóságnak az a sajtóban megjelent, a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozó állítás, hogy jogszerűtlenül adott át fegyvereket 2006. október 23-án a honvédség a rendőrségnek.

A Magyar Nemzet szerdán azt írta: a honvédelmi tárcánál Hende Csaba miniszter utasítására folyó, hamarosan lezáruló részletes vizsgálat szerint a honvédség törvénytelenül adott a 2006 októberi tömegoszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolására alkalmas teherautót. A jelentés szerint a fegyverek átadása nem történhetett az akkori miniszter, Szekeres Imre tudta nélkül, így őt az ügyben politikai felelősség terheli – írta a Magyar Nemzet.

Az MSZP erre reagálva, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: „a valóság az, hogy a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján, amelyet a honvédség részéről Fodor Lajos mai közigazgatási államtitkár mint vezérkari főnök írt alá, a Honvédség Műveleti Központjához fordult azzal a kéréssel, hogy a honvédség kézi könnygáz alkalmazásához alkalmas eszközöket, és nem fegyvereket, lőszert adjon át. A volt katonai vezetők közlése szerint mindez nem október 23-án, hanem korábban történt, amit egyébként később a rendőrség visszaszolgáltatott."

Hozzátették: Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter korábbi nyilatkozataiban már kijelentette, hogy maradéktalanul bízik a volt katonai vezetőkben, és meg van arról győződve, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően jártak el minden esetben.

A szocialisták szerint a Magyar Nemzet „valótlan híre" próbálja elterelni a figyelmet a honvédség mai valós helyzetét jellemző tényekről, illetve ellensúlyt próbál képezni arra, hogy az MSZP szerdán indít vitát az Ajánlat Magyarországnak című vitairatról, amelyet a Szekeres Imre kuratóriumi elnökletével működő József Attila Alapítvány szakértői dolgoztak ki.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista  
országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén; a kérdés kapcsán a honvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben – a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjúra hivatkozva – felidézte azt a kijelentést, hogy „a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Hende Csaba válasza úgy szólt: „2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK  
Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok."

Az MTI akkori érdeklődésére a honvédelmi tárca azt válaszolta, hogy tényfeltáró vizsgálat lefolytatását rendelte el Hende Csaba a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzeti eszközeinek és harci anyagainak a  
rendvédelmi szervek részére történő átadásával kapcsolatban a 2006. szeptember 17. és december 31. közötti időszakban.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása