Naponta két órát kapott Budaházy

WA, 2012. január 20., péntek 22:40, frissítve: péntek 22:40
Tovább enyhítette a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György elleni kényszerintézkedést a Fővárosi Törvényszék; a pénteki végzés szerint Budaházy György minden nap két órára elhagyhatja otthonát.

A bíróság, helyt adva Budaházy György és védője indítványának, kimondta: a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlant minden nap „a mindennapi élet szokásos szükségleteinek kielégítése céljából” 11 és 13 óra között elhagyhatja. A vádlott azonban Diósd közigazgatási határát nem lépheti át. Az ügyben eljáró bíró indokolásában elmondta, Budaházy György 2011. szeptember 30. óta van házi őrizetben, később a bíróság enyhítette a házi őrizet szabályait úgy, hogy Budaházy György heti egy napon két órára elhagyhatta az otthonát.

A bíróság – mint elhangzott – a kényszerintézkedés további enyhítésére irányuló indítványt és annak indokait méltányolhatónak ítélte. A bíróság szerint az, hogy ebben a kért napi két órában Budaházy György elmehet kiskorú gyermekeiért az iskolába, összeegyeztethető a kényszerintézkedés lényegével. A vádlott, védője és az ügyész is tudomásul vette a bíróság döntését.

A végzés kihirdetése előtt Budaházy György elmondta, a vádlottak közül néhányukat sokkal súlyosabb kényszerintézkedések sújtják, mint az ügy többi vádlottját. Kérte, hogy napi két órára elhagyhassa házi őrizetét, hogy segíthesse feleségét.

Szász Endre harmadrendű vádlott esetében a házi őrizet megszüntetésére irányuló indítványt elutasította a bíróság, de engedélyezte, hogy a házi őrizet helyéül kijelölt ingatlant minden nap a kijelölt két órában elhagyhassa. A vádlott Százhalombatta közigazgatási határát azonban nem lépheti át. A vádlott, a védője és az ügyész ez esetben is tudomásul vette a döntést.

A hatod- és hetedrendű vádlott, Péter Gergely és Péter László a lakhelyelhagyási tilalom megszüntetése érdekében tett indítványát a bíróság elutasította. A vádlottak a döntés ellen fellebbezést jelentettek be.

A büntetőper pénteken bizonyítási eljárással folytatódott. A következő tárgyalás március 19-én lesz.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés