Civil Összefogás Fórum

Nem akarjuk berúgni az ajtót

Bucsy Levente, WA, 2012. április 10., kedd 08:55, frissítve: kedd 14:49
„Egy becsületes tárgyalásban úgy egyezzünk meg, hogy Magyarország és az IMF is jól járjon” – fogalmazott a köztévé kedd reggeli műsorában Csizmadia László, aki a CÖF elnökeként délután látogatást tervezett az IMF hazai képviselet-vezetőjénél, és nyílt levelet akart átadni neki. Ebben azt kéri, mihamarabb induljon be a tárgyalás a valutaalap és a magyar kormány delegációja között. Az MNO értesülése szerint
Részletek a levélből

„A magyar emberek számára nyilvánvaló, súlyosan megtapasztalt tények az elmúlt időszak gazdasági történései. Hibás, sőt sokszor bűnös módon – ugyanakkor az unió vezető szerveinek szeme láttára – adósították el az országot, így a felelősség viselésében is osztoznunk kell” – jelentette ki levelében a CÖF..

Hozzátették, Magyarországnak és az EU-nak is komoly gondot okozó gazdasági válság politikai felelősei bukásuk óta hazug és erkölcstelen eszközökkel, az unió vezető szerveinek félrevezetésével, ideológiai alapon próbálják aláásni a magyar gazdaság szerkezetváltásának sikerét. Nyilvánvaló, hogy céljuk a magyar kormány megdöntése, amely ellentétes a népfelség elvével, az európai demokrácia legalapvetőbb elvével és legfőbb értékével.
A CÖF arról is biztosította az IMF-et, hogy mindeközben nem engedik, hogy szélsőséges elemek lerombolják az eddigi közös eredményeket és növeljék az EU-val szembeni szkeptikusok táborát.

Végezetül a szervezet arra kérte az IMF és az unió, valamint a magyar kormány illetékeseit, hogy hagyjanak fel az erődemonstráció minden módszerével, és azonnal kezdjék meg a hiteltárgyalásokat, ezzel egy időben tisztázzák a még fennálló jogi és pénzügyi kérdéseket.  (OS)

Látogatást tesz kedd délután Irina Ivascsenkónál, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselet-vezetőjénél a Civil Összefogás Fórum elnöke, és egy nyílt levelet is átad neki, melynek tartalmát kedden nyilvánosságra hozzák – erről maga Csizmadia László CÖF-vezér beszélt a köztelevízió kedd reggeli műsorában. Amit már most tudni, a levél mottója a szervezet által eddig is gyakorolt és hangoztatott „Semmit rólunk nélkülünk!” alapelv.

„A civil társadalomnak nemcsak Magyarországon, hanem Európában is nagyon erőteljesen be kell avatkoznia a saját sorsába. Azt gondolom, hogy Ivascsenko asszonyhoz békességgel megyünk, ezt hangsúlyozzuk is a levélben; nem akarjuk berúgni az ajtót, mint az előttünk már megtörtént. Viszont azt elvárjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket” – vélekedett Csizmadia, aki szerint a mai civil társadalom felkészült azokban a kérdésekben, amelyek ma a magyar polgárságot érintik, és érzékenyek is ezekre.

A CÖF el szeretné érni, hogy „mindenféleképpen és azonnal” tárgyalóasztalhoz ülhessen hazánk az IMF-fel, mert „lehetetlen dolog az a megalázás, ami a magyarokkal hónapok óta folyik”.

Politikai és pénzhatalom

„A tárgyalóasztalnál kell eldönteni azokat a jogi és politikai kérdéseket, amelyek még fennmaradtak, és nem lehet egymásnak üzengetni, egymásnak mutogatni. Nagyon furcsa dolog az, hogy az IMF a tavalyi évben szerződést kötött az Európai Unióval, így a pénzhatalom mellé politikai hatalom is társult, ami semmiképpen nem mutat jó jeleket az európai országok számára” – figyelmeztetett a civil vezető, hozzátéve: új elem, hogy a pénzhatalom a politikával összefonódik, ebben az esetben pedig nyugodtan beszélhetünk pénzbirodalomról is. „Amikor azt kifogásolják, hogy azt mondjuk, »Magyarország nem lesz gyarmat«, akkor mi nem különböző nagyhatalmak leigázására gondolunk, hanem pontosan erre a pénzbirodalomra, ami ebben a pillanatban összeállt. Tehát igenis ezt mondjuk: nem leszünk gyarmat” – fejtegette Csizmadia.

„Annál is inkább, mert kettős mérce uralkodik ma az EU-ban – folytatja. – Láthatjuk, hogy sokkal nagyobb országok, nem sorolva a déli országokat, nagyobb bajban vannak, míg Magyarország saját magát akarja kihúzni a bajból a hajánál fogva. Nem kívánunk más országok kárára gazdagodni, hát hagyni kéne, hogy elinduljunk. Meg kell szerinte állapodni a hitel konstrukciójáról, s akkor már lesz egy biztos pont a spekulációs folyamatok ellen.”

Az IMF, mint ismert, többször jelezte, hogy azonnal tárgyalóasztalhoz ül a magyar kormány delegációjával, amint kigyullad a zöld lámpa Brüsszelben. Ezzel kapcsolatban Csizmadia emlékeztetett, már Brüsszelbe is írtak nyílt levelet. „Másik oldalról úgy gondoljuk, hogy ahogy Benedek pápa is mondta húsvéti üzenetében, Európának össze kell fognia.”

Csizmadia rámutatott: nagyon rossz konstrukció az, amikor az EU vezetése nem veszi észre, hogy felelős kormányzást kellene folytatnia, nem azt folytat, az ő szeme láttára történt az, ami az elmúlt nyolc évben Európában történt. „A csőd szélére az ő szemük láttára, hogy mást ne mondjak, az ő közreműködésükkel jutottunk. Ezen a polgároknak közvetlen beavatkozással kell változtatniuk.”

A civilek támogatnának egy olyan, biztonságot adó IMF-hitelt, amely „az ablakba kerül”, de az a hitel, amelyről úgy gondolkodik az IMF vagy az unió, hogy magas kamattal tudja megfűszerezni, „az nem biztos, hogy kell nekünk” – adott hangot véleményének a CÖF elnöke, aki szerint fontos, hogy a civil társadalom ezzel a szabadságjoggal éljen, „hogy ne ránk erőszakolják a hitelfeltételeket, hanem egy becsületes tárgyalásban úgy egyezzünk meg, hogy mind a két fél jól járjon”.

Az MNO megírta, kedvező fejlemény, hogy a magyar kormány még az április 7-ei határidő előtt elküldte válaszát az Európai Bizottság felvetéseire, innentől azonban több forgatókönyv is lehetséges az IMF/EU-programról szóló tárgyalások kimenetelére – vélekedtek múlt pénteki előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint a lehetőségek között egyaránt szerepel a gyors megállapodás és az egyezség elmaradása.

Az IMF szóvivője úgy fogalmazott múlt csütörtökön, hogy nincs pontos időpont a hiteltárgyalások megkezdéséről, először kézzelfogható lépésekre van szükség. Szijjártó Péter eközben megerősítette, készen állnak az egyeztetések mielőbbi megkezdésére.
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 20 db

A hozzászólások mutatása