Nyomoznak a mártíremlékmű meggyalázása miatt

WA, 2012. május 26., szombat 12:20, frissítve: szombat 13:07
Közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a Duna-parti mártíremlékmű meggyalázása ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A fővárosi Duna-parton lévő emlékműre péntekre virradóra festettek antiszemita feliratokat. A BRFK kommunikációs osztálya azt közölte: az üggyel kapcsolatban azonnal megkezdték az információgyűjtést és a tanúk felkutatását, a XIII. kerületi kapitányság pedig ismeretlen tettes ellen rongálás vétségének gyanúja miatt megindította a nyomozást. Ennek során a beszerzett adatok elemezését, majd értékelését követően az ügy átkerült a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztályára, ahol közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indítottak ismeretlen tettes ellen – tudatta a rendőrség.

Az Index hírportálon az egyik olvasó által beküldött képeken „Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, „Oda lesztek belelőve” és a „Köszönjétek Dánielnek!” feliratok voltak láthatók, amelyeket fekete festékkel fújtak rá a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.

Az egyik firkálás utal Dániel Péter akciójára, melynek során vörös festékkel öntötte le a Kerekiben felállított Horthy-szobrot, majd hasonló módon gyalázták meg Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját. A hét közepén ismeretlenek disznólábakat akasztottak a II. kerületi Wallenberg-szoborra.

A Fidesz pénteken elítélte az újabb szoborgyalázást, és kiemelte: „a szélsőségesek egymásból táplálkoznak”. A párt és a magyar kormány többször is világossá tette, hogy teljes mértékig elítél minden szélsőséges megnyilvánulást, elkötelezett az alaptörvény mellett, mely Magyarországon mindenkinek biztosítja a békés és biztonságos élet feltételeit.
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása