Riasztás: viharral tört be a hidegfront + Videó

WA, 2012. június 21., csütörtök 16:25, frissítve: péntek 10:09
Elérte az országot a hidegfront, miközben máshol még tombol a kánikula. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a várható heves zivatarok miatt már több térségre elsőfokú riasztást adott ki.
Ismét megdőlt az országos napi minimum-hőmérsékleti rekord: Budapest-Lágymányoson csütörtök hajnalban 23,4 Celsius-fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható információk szerint Győr-Moson-Sopron megye több térségében már elsőfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. Ezzel együtt az egész napra vonatkozó veszélyjelző előrejelzés szerint összesen tíz megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, vagyis csütörtökön Győr-Moson-Sopron mellett Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet heves zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra.

Hőtérkép 15:45
Hőtérkép 15:45
Fotó: köpönyeg.hu


A határon a viharzóna

Darányi Mariann, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: az ország nagy részén még 33–35 Celsius-fok körüli értékeket mérnek, de eközben a zivatarzóna már elérte a soproni határszélt. A nap folyamán elsősorban a nyugati, északnyugati országrészben, valamint az Északi-középhegységben számítanak olyan heves zivatarokra, amelyeket akár 5 centiméternél nagyobb jégdarabok, viharos erejű széllökések is kísérhetnek.

Figyelmeztetés

Péntekre a heves zivatarok miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megye kivételével mindenhol legalább elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében viszont másodfokú figyelmeztetés szerepel, vagyis ezeken a területeken még nagyobb eséllyel lehet számítani olyan zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, nagy méretű jégdarabokkal jégeső, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökések kísérhetnek. Ugyanezen megyékben viszont emellett a hőség miatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakul majd.

Darányi Mariann azt mondta: pénteken az ország keleti felében lesz a legmelegebb, ott 32–34 fok, a többi területen 28–30 fok körüli maximum várható. A következő napokban változékonyabb lesz az időjárás, továbbra is meleg idő várható, de az erős kánikula átmenetileg megszűnik – mondta a meteorológus.

Az országos tiszti főorvos péntek éjfélig rendelte el a hőségriadót.

Veszélyes lehet a fürdés

42 ezren látogatták a hétvégén Budapest strandfürdőit, de most kedden is már annyian csobbantak, mint június 9-én és 10-én, szombat-vasárnap. Olvassa el itt az MNO beszámolóját.

A vízi balesetek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a rendkívüli hőségre való tekintettel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), utalva arra, hogy évente mintegy kétszázan fulladnak bele tavakba, folyókba.

Makula György szóvivő azt mondta: a kánikulában egyre gyakrabban fürdőznek az emberek tiltott helyeken, ezért arra figyelmeztet mindenkit a rendőrség, hogy az új rendelkezések szerint tiltott helyen fürdőzésért ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Kapitányság vezetője azt hangsúlyozta: a Duna fővárosi szakaszán egyetlen kijelölt fürdőhely sincs, így aki megmártózik a vízben, az nemcsak szabálysértést követ el, hanem az életét is veszélyezteti.

Az alezredes azt mondta: kánikula idején a vízparton lévő rosszullétek miatt megerősített járőrszolgálatot kell tartaniuk. A vízi rendőrök azt tanácsolják, hogy azok, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak, kerüljék a tűző napot, a vízparton is az árnyékos helyre húzódjanak, mert a parton és a vízben egyaránt felléphet oxigénhiány, ami könnyen tragédiához vezethet.

Többször is kellett segíteni

Barnácz István közlése szerint az elmúlt napokban a magas hőmérséklet miatti rosszullétek következtében több alkalommal is segítséget nyújtottak a rendőrök vízparton rosszul lett embereknek. A kapitányságvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki – például az evezős vagy géphajós vízi sportok kedvelői közül is – a tűző napon tartózkodik, és felhevült testét akár csak egy vízfröccs éri, az könnyen izomgörcsöt, sokkot kaphat, és a folyadékhiányból fellépő rosszullét is vízbefulladásos balesethez vezethet.

Az alezredes kiemelte: tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac és más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül. Felhívta a figyelmet arra is, hogy január elsejével a hajózási szabályok is változtak, így Szentendrénél a motoros vízi eszközök (jet-ski) használatát megtiltották, a csónakokban, kishajókon a 14 éven aluliak és az úszni nem tudók számára kötelező a mentőmellény használata.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása