Több mint 600 ezren válaszoltak a kormányfőnek

LM, 2012. július 20., péntek 10:10, frissítve: péntek 13:36
A hét elején átlépte a 600 ezret az új nemzeti konzultáció visszaküldött kérdőíveinek száma – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan hozzátette: értékelésük szerint az Orbán Viktor által kezdeményezett új nemzeti konzultáció "remekül halad".

Orbán Viktor a politikai kormányzás jegyében konzultációsorozatot folytat. Első állomásként hétfőn a Kereszténydemokrata Néppárt vezetőivel találkozott, kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségével tárgyalt Budapesten.

A konzultációsorozat harmadik állomásán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendezvényén Orbán hangsúlyozta: nincs magyar fejlesztéspolitika, ha nem működik megfelelően az európai uniós pénzek lehívásának rendszere. Csütörtökön a Nemzeti Fórum vezetővel egyeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor pénteken a Magosz vezetőivel folytatja a héten megkezdett konzultációsorozatát.

A sajtófőnök elmondta: most kicsit hosszabb a kérdőív és talán több időt, beszélgetést, gondolkodást igényel a benne foglalt fontos kérdések eldöntése, időarányosan többen válaszoltak, mint az eddigi konzultációkon.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végéig várja az emberek véleményét, szeptembertől ugyanis már azon kell dolgoznia a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy a konzultáció során megfogalmazott népakaratnak megfelelő döntéseket készítsenek elő illetve hozzanak meg – tette hozzá a sajtófőnök. A kérdőíveket augusztus 20-áig küldhetik vissza azok, akik eddig ezt nem tették meg.

Jó ütemben küldik vissza

A korábbi nemzeti konzultációkhoz hasonló arányban küldik vissza az íveket a választópolgárok, de végleges adatokról majd csak augusztus 20-a után lehet majd beszélni. Az alaptörvény kapcsán 920 ezer, a szociális konzultációkor több mint egymillió ív érkezett vissza – számolt be korábban az mno.hu. A kormányfő korábban a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kérte az embereket, küldjék vissza a nemzeti konzultáció kitöltött kérdőívét, melyben 16 – a munkahelyteremtéssel összefüggő – kérdésben kéri ki az emberek véleményét a kormány.

Orbán Viktor elsőként 2005. februári évértékelő beszédében hirdette meg a nemzeti konzultációt azzal a céllal, hogy „a közélet újra az emberekről szóljon”. Az akkori kezdeményezés több hónapig tartott, és elsősorban hétköznapi emberek véleményét kérte ki nyilvános rendezvényeken, illetve kérdőívekben. A nemzeti konzultáció újraindítását 2010. április 27-én az országgyűlési választásokon aratott győzelem után jelentette be Orbán, a kezdeményezés deklarált célja ezúttal is az ország vezetői és a választópolgárok közötti kapcsolat közvetlenebbé, szorosabbá tétele.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés