Többszáz köbméternyi víz zúdult a 4-es metró állomására + Képek

BL, TT, 2012. július 1., 18:06, frissítve: hétfő 06:04
Nyolcszáz köbméter vizet kell a 4-es metró épülő állomásáról eltávolítani a XI. kerületi Szent Gellért tér közelében történt csőtörés miatt – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a tűzoltók megkezdték a víz szivattyúzását, és mivel a szivattyúk benzinnel működnek, a munkaterületet kiürítették.  A szóvivő közölte azt is, hogy a tűzoltók még mindig szivattyúznak a műegyetemi alagsorban is, mivel a víz oda is bejutott. Ott egy vegyszerekkel teli helyiséget kell biztosítaniuk, amelyet körbevett a víz. Hozzátette, hogy megkezdték az épületek statikai vizsgálatát a csőtörés helyszínén, az Orlay utcában. Az MTI úgy tudja, hogy több mint egy órán át ömlött a víz, mire sikerült elzárni a vízvezetéket.

Elzárt vezeték, lezárt utak

Közölték: a vízművek szakembereinek sikerült elzárniuk a vezetéket, így megkezdhetik a csőtörés helyének feltárását és a sérült vezeték kijavítását. Megkezdődött a helyszín takarítása is, így hamarosan legalább a gyalogosforgalom megindulhat a környéken.

A vízművek közölte azt is, hogy átmenetileg – egy-két óráig – vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét: a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti. A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz.

Fotó: Török Tamás


Az MTI tudósítója látta, hogy a beton több parkoló autó alatt betört, a kocsik műszaki mentése folyamatban van.
Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni. A környéken lakók beszámolói szerint a víz az Orlay utcában a második emeletig ért. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy víz jutott a Műegyetem alagsorába, a környező lakóházak pincéjébe és a 4-es metró épülő állomására.

Van felelősségbiztosítása a Vízműveknek

A rendőrség lezárta a forgalom elől az Orlay - Bartók Béla úti  kereszteződést ( itt tört fel a víz) de a Gellért teret- Rudas fürdővel összekötő rakparti szakaszt, valamint a Bartók Béla út Gellért tér, és a Móricz Zsigmond tér közötti szakaszát, de a Szabadság- híd Budára vezető oldala is zár alá került. A lakókat addig nem hagyhatták el az otthonaikat, és addig nem is mehettek haza, amíg a sérült vezetékből az utcákon hömpölygött a víz. Az anyagi kár jelentős lehet; nem csak a környéken parkoló gépjárműveket rongálhatta meg a feltörő víz, de a környék házainak pincéit, és az épülő 4-es metró alagútját is elöntötte a víz. A Hír TV híradója úgy értesült, hogy a Fővárosi Vízműveknek rendelkezik felelősségbiztosítással, az ügyfélszolgálatokon lehet érdeklődni a kártérítés menetéről.

A távirati iroda tudósítója azt tapasztalta, hogy a Szent Gellért téren a víz elöntötte a tér és a Bartók Béla út találkozásának egy részét és onnan ömlik át a Budafoki útra, sőt a 4-es metró építkezési területére is befolyt. A víz a tér egyes részein térdig ér, a Budafoki út és az építési terület felé ennél alacsonyabban áll. Macskaköveket és aszfaltdarabokat is magával sodort a víz. A környéken teljesen megállt a forgalom, sok a tűzoltó- és a rendőrautó, a rendőrök lezárták a környéket a forgalom elől. A víz két autót is arrébb sodort. Sok a nézelődő is, a BKV járatairól leszállították az utasokat.

Fotó: Török Tamás


A Bartók Béla utat egészen a Kosztolányi térig lezárta a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletese azt közölte, hogy a Szent Gellért tér környékén több nagyobb forgalmú utcát is lezárt a rendőrség. A Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere korábban elmondta, hogy sem a buszok, sem a villamosok nem járnak a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A tömegközlekedést is felforgatta a víz

A 7, 7E, 173 és 173E jelzésű autóbuszok a BAH-csomópont felé terelt útvonalon közlekednek, nem érintik sem az Etele tér, sem Újpalota irányába a Rudas gyógyfürdő, illetve a Szent Gellért tér megállókat, megállnak viszont mindkét irányban az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a 8-as busz megállójában. A vonalakon megnövekedett menetidővel kell számolni. A 86-os busz teljes útvonalon közlekedik a Bogdáni út és a Függetlenségi park között, de a Budafoki út helyett a Műegyetem rakparton – áll a BKK közleményében.

A 18-as villamos szintén megosztva, a Savoya park és Újbuda-központ, illetve a Döbrentei tér és a Széll Kálmán tér között jár. A 19-es villamos csak a Döbrentei tér és a Batthyány tér között, a 41-es villamos megosztva, Kamaraerdő és Újbuda-központ, illetve a Batthyány tér és a Döbrentei tér között, a 47-es villamos csak Budafok, Városház tér és Újbuda-központ között közlekedik, míg a 49-es villamos jelenleg egyáltalán nem jár.

A 47-49-es villamosokat helyettesítő összevont pótlóbuszok a Petőfi hídon át terelve, a Deák Ferenc tér és Etele tér között közlekednek, az Etele tér irányában nem érintve a Fővám teret, illetve mindkét irányban kimaradó megállók a Szent Gellért tér, a Gárdonyi tér, A Bartók Béla út helyett a Műegyetem rakpart –  Irinyi József utca terelt útvonalon közlekednek. A Kálvin téren az Etele tér irányában a 9-es autóbuszok megállójában állnak meg, az Üllő út elején – tudatta az Budapesti Közlekedési Központ sajtóközpontja.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Fotó: Török Tamás
Fotó: Török Tamás
Fotó: Török Tamás

 

Fotó: Kisbocskói Ágnes
Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés