Tobin-ügy: találkozót hív össze az Európai Bizottság

WA, 2012. június 28., csütörtök 08:43, frissítve: csütörtök 09:05
Találkozót hív össze az Európai Bizottság a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs "egyértelműen rossz működését" az ír gázoló ügyében.
„Az ír hatóságok eljárása felháborító. Jogászként és magyar állampolgárként is lekezelőnek, sértőnek érzem. Érthetetlen, hogy két európai uniós jogállam között miként fordulhat elő, hogy egy jogerős bírósági döntésnek egy évtizeden keresztül nem lehet érvényt szerezni. Ez alkalmas lehet az igazságszolgáltatásba és az unióba vetett bizalom megingatására, hiszen sérti a tisztességes eljárás és a tagállamok közti egyenjogúság elvét” – szögezte le Tóth István ügyvéd, a család jogi képviselője szerdán.

Az ír legfelső bíróság napokban meghozott döntése értelmében Francis Ciarán Tobin nem adható át Magyarországnak.

Ezt Viviane Reding, az európai uniós végrehajtó testület alelnöke, igazságügyi felelőse jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek szerdán írt válaszlevelében. Hozzátette azt is, hogy a találkozó alapján „lehető legkorábbi alkalommal” személyesen is tárgyalni kíván a témáról a magyar miniszterrel és ír kollégájával.

Brüsszelben kelt válaszlevelében – amelyet a magyar tárca bocsátott az MTI rendelkezésére – Reding kiemelte, hogy az Európai Bizottság számára „a legnagyobb mértékű fontossággal bír, hogy a valamennyi EU-tagállam igazságügyi miniszterének közös döntésén alapuló európai elfogatóparancsot az összes tagállam minden hatósága saját gyakorlatába hatékonyan átvegye és alkalmazza”. Hozzátette: a bizottság többször – például az elfogatóparancsra vonatkozó szabályozás átültetéséről tavaly áprilisban készített jelentésében – emlékeztette is valamennyi tagállamot, hogy milyen fontos a parancs az európai igazságügyi rendszer szempontjából.

Ehhez magas szintű bizalom szükséges

Megjegyezte Reding azt is, hogy az európai elfogatóparancs működtetése „magas szintű kölcsönös bizalmat követel meg a tagországok jogrendszere között”. Ez azt is jelenti, hogy „az EU minden tagállamának és intézményének folyamatos és tartós erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezt a bizalmat, amely a hatékony és független nemzeti igazságszolgáltatási rendszereken alapul, továbbfejlessze és erősítse” – áll a levélben.

Az uniós biztos a levélben őszinte együttérzését fejezte ki a leányfalui balesetben elgázolt gyermekek családjának. Jelezte, megérti, hogy az ügy fejleményei növelték a család számára a már eleve elviselhetetlen terheket, és bizonyosságát fejezte ki, hogy a magyar hatóságok minden szükséges támogatást megadnak neki.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés