Új remény az emlőrákosoknak

BL, 2011. december 8., csütörtök 15:56, frissítve: csütörtök 15:56
Két új rákgyógyszer ígéretes eredményeiről számoltak be szakemberek a San Antonióban megrendezett mellrákszimpóziumon: mindkettő jelentősen meghosszabbította az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését a klinikai kipróbálás során.

Egy nagy nemzetközi tanulmányban a pertuzumab elnevezésű szer átlagosan 18 hónapig tartotta féken a betegséget, míg a szokásos terápia mellett a kontrollcsoportnál ez az időtartam csak 12 hónap volt.

A másik klinikai próbában a korábban egyébként szervátültetett pácienseknél a kilökődés megelőzésére használt everolimus hatóanyagot vizsgálták előrehaladott emlőrákos nőknél, akiknél a hormonblokkoló kezelés hatástalan volt. Ez a szer 7 hónapig akadályozta meg az állapotromlást, míg a szokásos módon csak hormonális szereket kapott pácienseknél 3 hónap volt a haladék ideje.

A találkozón részt vevő onkológusok a herceptin 1998-as forgalomba kerülése óta a legjelentősebbként üdvözölték az ismertetett kemoterápiás eredményeket. A tényekhez azonban a szerek igen magas ára is hozzátartozik, akár 10 ezer dollárba (2,2 millió forint) is kerülhet egyhavi adagjuk.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés