Utasítást kapott Matolcsy + Képek

NT, 2012. június 25., hétfő 12:20, frissítve: hétfő 17:30
Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tárcája még hétfő délután kezdje meg a Fidesz-frakcióban megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumainak kidolgozását. Közölte azt is, kormányzati javaslat készül arról, hogy egy egyház ne vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban.

A kormányfő ezt a Fidesz–KDNP hétfő délelőtti frakcióüléséről távozóban közölte újságírókkal. Orbán Viktor azt is kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az így megszülető előterjesztések egy részét legkésőbb szerda délutánig, egy másik részét pedig július 9-éig nyújtsa be a parlamentnek, így a Ház úgy kezdheti meg a nyári szünetet, hogy a kis- és középvállalkozások, az 55 évnél idősebbek, a 25 évnél fiatalabbak munkáját, valamint a fizikai munkát végzőket segítő javaslatok már az Országgyűlés előtt fekszenek. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezeket a fontos programokat nem lehet egyetlen évre bevezetni, hanem 3-4 éves programokban kell gondolkodni. Rogán Antal a témával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: „pontos összeget a szerdai egyeztetést követően tudunk mondani, de nem néhány milliárd forintban gondolkozunk”.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e minderre keret és honnan, a miniszterelnök azt válaszolta: „ne szaladjunk előre, ezt majd szerdán, illetve július 9-án meg fogjuk látni”. Megjegyezte ugyanakkor, örül annak, hogy a Fidesz-frakció nem „egy az egyben” fogadta el a kormány 2013-as költségvetésitörvény-javaslatát, hanem – miközben jónak ítélte azt – jelezte, van néhány olyan fontos társadalmi cél, amelyet a büdzsének meg kell valósítania.

Fotó: MTI

Ismert, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint a kormánypárti képviselőcsoport védelmet kér a kabinettől az 55 év feletti, a 25 év alatti és a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozóknak, tehercsökkentést sürget az ötmillió forint alatti bevételű önfoglalkoztató mikrovállalkozásoknak, továbbá azt kéri, a kormány érvényesítsen területi elvet a beruházási adókedvezményeknél, a nehezebb helyzetben lévő régiókat segítve ezzel.

Tartópillérek

A 2013-as büdzsé a stabilitás és a szerkezetátalakítás költségvetése – ezt Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára mondta az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában, a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslat hétfőn megkezdett vitájában. Kifejtette: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 1,6 százalékos növekedéssel számol, az export növekedését 8,8 százalékra tervezi a kormány, a behozatal várhatóan 8 százalékkal bővül. A jelentős eurózónabeli bizonytalanságok miatt a költségvetést jelentős tartalékokkal állították össze, így például az Országvédelmi Alap tartalékát százmilliárd forintban határozta meg a kormány. Az államháztartási hiány a GDP 2,2 százaléka lesz. Az egészségügyben a tervezett béremelések fedezetét a jövedéki adók területén várható adóemelés nyújtja majd. A bizottság amellett, hogy vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetésről szóló előterjesztést, egyhangúlag támogatta a jegybanktörvényhez beadott törvénymódosító javaslatot.


Annyit vállalhasson, amennyi a tényleges támogatottsága


A kormányfő beszélt arról is, az egyházak által működtetett intézmények ügyét nem tekinti sem ideológiai, sem vallási kérdésnek. Mint mondta, a szociális és az oktatási ügyekért felelős miniszter, Balog Zoltán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közös javaslatot készít az arányosság érdekében, vagyis hogy egy egyház ne vállaljon jelentősen több intézményt annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól. „Arányosságot és mértéktartást kell majd szem előtt tartani” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Közölte, mindezt egy szabály fogja rögzíteni, és így nem kell attól tartani, hogy egy-egy kisebb befolyással rendelkező egyház a tényleges szellemi hatása alapján vett súlyához képest sokkal nagyobb arányú intézményfenntartást vállal. „A kettőnek valahogyan kézen fogva kell járnia” – fogalmazott a miniszterelnök.

Fotó: MTI

Mint mondta, a szociális és oktatási ügyekért felelős miniszter, Balog Zoltán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közös javaslatot készít az arányosság érdekében, vagyis hogy egy egyház ne vállaljon jelentősen több intézményt annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól.

Fotó: MTI


„Ha valaki tárgyalni akar, akkor tárgyal”

Orbán Viktort arról is faggatták az újságírók, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása elég lehet-e az IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Erre a kormányfő azt mondta, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való tárgyalások a magyar kormány és a magyar törvényhozás részéről már sokkal korábban is megkezdődhettek volna. „A magyar jegybank függetlensége, összevetve más európai országok szabályozásával, mindig is az élvonalba tartozott; tehát a mostani módosításoktól függetlenül a jegybank függetlensége eddig is garantálva volt Magyarországon, tehát ez az én fejemben sohasem jelentette a tárgyalások megkezdésének valódi akadályát” – közölte, hozzáfűzve, hogy „ha valaki tárgyalni akar, akkor tárgyal”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkárnak a korábbi nyilatkozatai után van-e helye a Fidesz-frakcióban, a pártelnök-miniszterelnök azt felelte: „most ott ült”.

Az új büntető törvénykönyvről (Btk.) szólva – amelyről a tervek szerint hétfő este szavaz az Országgyűlés – Orbán Viktor arra kérdésre, miszerint tart-e attól, hogy Áder János köztársasági elnök a zárószavazás előtti módosítások miatt esetleg „visszadobja” a Btk.-t, azt mondta: nem számít arra, hogy gond lenne a benyújtott módosító indítványokkal a kódex államfői ellenjegyzésekor. Kijelentette: az új Btk. rendkívül fontos, súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
 49. 49
 50. 50
hirdetés