Varga Mihály nem lenne jegybankelnök + Videó

TT, BL, 2012. június 1., péntek 21:18, frissítve: szombat 17:40
A Péntek8 vendége volt Varga Mihály, az Orbán-kabinet tárca nélküli minisztere. Sikeres volt-e a kormány első két éve? Mikorra lehet megállapodás az IMF-fel? Fellélegezhetünk-e az Európai Bizottság állásfoglalása után? Többek között ezek a kérdések is felmerültek a Hír TV péntek esti műsorában.

– 2010 óta, a Miniszterelnöki Hivatal kialakítása után most érkeztünk el arra a pontra, amikor az átalakítások után a konszolidáció időszaka következik – mondta el Varga Mihály a Hír TV Péntek8 című műsorában. – Két éve még azt gondoltuk, hogy 2012-re már nem kell az IMF-fel foglalkozni, és a válság is lecseng addigra, ennek ellenére látni, hogy még ma is napirenden van a gazdasági válság – válaszolt arra a kérdésre, hogy miképpen látja az elmúlt két évet.

– Mivel a pénzügyminiszteri poszt a régi formájában megszűnt, így mondhatni én vagyok az Orbán-kormány utolsó pénzügyminisztere. A közgazdaság a szakterületem, így örülök, hogy újra azzal foglalkozhatom, amit szeretek. Ennek ellenére nincs szándékomban a jegybankelnöki pozíció betöltése a képviselői mandátum lejárta után. A képviselői munkámat eddig is maradéktalanul elvégeztem, és továbbra is a parlamentben szeretnék dolgozni – válaszolta Varga Mihály arra a kérdésre, hogy betöltené-e az elnöki posztot a jegybank élén.

„Komolyan kell venni a tárgyalásokat”

2010-ben a kormány nem fogadta el az IMF akkori ajánlatát, mert túl mélyen nyúltak volna a zsebünkbe. Magyarország mára lekerült a címlapokról, helyettünk felkerültek az olaszok, a spanyolok és a görögök. A Valutaalap érdeke is, hogy Magyarország megőrizze stabilitását. A francia elnökválasztás után az összes nyugati országban már nem megszorításokról, hanem munkahelyteremtésről beszélnek.

Áprilisban bejelentették, hogy Magyarország teljesítette az elvárásokat, és meg lehet kezdeni a tárgyalásokat. Mi türelemmel várunk. „Komolyan kell venni a tárgyalásokat”, minden felvetésre kielégítő választ akarunk adni – mondta Varga Mihály. Hozzátette: legfontosabb dolga a következő időszakban a magyar álláspont egyeztetése lesz, majd ezt követően ül le az IMF és az EU magyarországi képviselőivel.

Arra nem fogadna, hogy egy-két héten belül elkezdődnek a tárgyalások, de világossá tette, hogy Magyarországon nem múlik a kezdés. A helyzetet nehezíti, hogy „írásos elvárásokat nem kaptunk”, így a szóbeli közlésekből próbálja kihámozni, hogy mire van még szükség. Varga Mihály megerősítette, az elővigyázatossági megállapodásra azért van szükség, hogy olcsóbban lehessen működtetni az országot. „Rajtunk egy percig nem múlott” a tárgyalások elkezdése, de most már, úgy tűnik, kezdünk révbe érni – húzta alá a főtárgyaló, hozzátéve: nem is az IMF, inkább az EU volt a késlekedés oka. Most „a hosszú, nyűgös időszak végére értünk”.

„Gajra vágtak mindent”

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy az unió asszisztált az ország eladósításához az előző kormányok idején. „A régi bűnök árnyai messzire nyúlnak”, a szocialista kormányok az elmúlt nyolc évben „gajra vágtak mindent” – fogalmazott a kormányváltás utáni helyzetre utalva. Mint mondta, jó külső környezet kellett volna, de az európai gazdasági hatások alól nem tudjuk kivonni magunkat, a magasra duzzasztott államadósság miatt pedig sérülékenyek vagyunk.

A politikus újra megerősítette, hogy a nyugdíjak reálértéke nem csökkenhet. Az adórendszer kapcsán leszögezte: az adóbevallás kitöltése most ugyan nagyon bonyolult, de 2013-ban lesz a rendszer első nyugodt éve, akkor már nem lesz ilyen komplikált.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása