Videóztak is az MSZP-sek + Videó

PR, 2012. február 25., szombat 12:00, frissítve: szombat 12:00
A Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozómenetre emlékeztek az MSZP választmányának szombati ülésén.

Simon Gábor, a testület elnöke bevezetőjében üdvözölte, hogy az éhségmenetként ismertté vált akció szervezői mozgalmat alakítottak ezen a héten. A tiltakozó menet február 6-án indult el Miskolcról, és 13-án ért a Parlamenthez. A szervezők azt közölték, hogy akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: „munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért”. A választmányi elnök kiemelte, hogy az MSZP támogatta az akciót – amelyről az ülés kezdetén egy rövid video-összeállítást is levetítettek –, több képviselőjük részt is vett benne.


Egyikük, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke kijelentette: az MSZP nem éhséglázadásokat akar, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy folyamatosan nő a létminimumon vagy alatta élők száma, és országszerte, de különösen a keleti országrészben hiányoznak a munkalehetőségek. Kitért arra is, hogy az előző kormány alatt nettó 60 ezer forintot kaptak a nyolc órában foglalkoztatott közmunkások, ma viszont már csak 47 ezret.

A választmányi ülésen – amelynek kezdetén Galkó Balázs szavalta el József Attila Alkalmi vers a szocializmus állásáról című versét – a küldöttek zárt tanácskozáson hallgatják meg Csepeli György szociálpszichológust a kormány intézkedéseinek hatásáról, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pedig a magyar társadalom politikáról alkotott véleményéről tart előadást. Várhatóan módosítják a választmány szervezeti és működési szabályzatát, és döntenek arról a beszámolónak a tartalmáról, amelyet a testület az elmúlt kétévi munkájáról a március végi tisztújító kongresszusra készít.

Török célba vette a fideszes politikusokat

Mint azt megírtuk, Zsiga Marcell, Miskolc fideszes alpolgármestere állást kínált Tóth Imrének, annak a munkanélküli férfinak, aki február elején Miskolcról Budapestre vezette az úgynevezett éhségmenetet.

Török Zsolt, az MSZP szóvivője a választmányi ülés kezdetekor sajtótájékoztatón azt állította: több fideszes képviselő is hiányosan töltötte ki vagyonnyilatkozatát, kihagyva belőle jövedelmének egy részét. Példaként hozta Vantara Gyulát, Békéscsaba polgármesterét, aki nem tüntette fel bevallásában a városvezetőként kapott fizetést. Felidézte azt is, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a nyíregyházi lakásának kiadásáért kapott összeget mulasztotta el feltüntetni vagyonnyilatkozatában. Török Zsolt elismerte, hogy az államtitkár időközben kijavította a hibát, ugyanakkor arra szólította fel őt, hozza nyilvánosságra a tavaly benyújtott adóbevallásának vonatkozó részét, bizonyítva, hogy szerepel benne a bevétel.

A szóvivő ezenkívül azt közölte: Tilki Attila fideszes képviselő csak „a lebukástól félve” ismerte el, alkoholt fogyasztott azt megelőzően, hogy február 9-én autójával a szalagkorlátnak ütközött. Török Zsolt megjegyezte, a baleset után tizenhárom nappal történt beismerés azután történt meg, hogy egy baloldali blog e-mailben érdeklődött a fideszes képviselőnél balesetének körülményeiről. A Fidesz politikusa előzőleg közleményben tudatta: balesetéről értesítette a rendőrséget, és vállalta az alkoholszonda megfújását, illetve a vérvételt, amely alkoholfogyasztást jelzett. Egyúttal közölte, hogy vállalja az eset jogi következményeit.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása