Vízműveket építhetünk Szaúd-Arábiában + Kép

TK, 2012. május 4., péntek 13:08, frissítve: péntek 17:00
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken fogadta Abdallah al-Huszaint, a Szaúd-Arábiai Királyság Magyarországon tárgyaló víz- és villamosenergia-ügyi miniszterét. A szaúdi miniszter találkozott Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárral is, akivel vízművek építésének és üzemeltetésének lehetőségeiről, a szennyvíztisztítás területén való együttműködésről és szakemberek cseréjéről tárgyalt.

A közlemény szerint a megbeszélésen a felek kölcsönösen biztosították egymást barátságukról, és elsősorban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó kutatás–fejlesztés és nemzetközi oktatás–kultúra területein kerestek együttműködésre lehetőséget teremtő pontokat.

Fotó: MTI


A szaktárca szerint ilyen pontnak bizonyult egyebek mellett az alkalmazott kutatás, a magyar tudományos élet technológiai fejlesztéseit ugyanis több, speciális területen is tudná alkalmazni Szaúd-Arábia. Az arab ország cserébe a vízgazdálkodás területén szerzett tapasztalatait osztaná meg a magyar szakemberekkel.

Navracsics Tibor és Abdallah al-Huszain megbeszélésén szó volt a Balassi Intézet által működtetett diákcsere-programok kibővítéséről is – áll a minisztérium közleményében.

Együttműködési lehetőség vízművek építésében és üzemeltetésében

Az Abdallah al-Huszainnel való megbeszélés utáni tájékoztatón a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: Szaúd-Arábiában mélységi vizeket használnak, illetve a tengervíz sótalanításával állítják elő az évi csaknem kétmilliárd köbméter vizet, amelyre az országnak szüksége van.

A tárgyaláson felmerült az együttműködés lehetősége vízművek építésében és üzemeltetésében, illetve a szennyvíztisztítás területén – közölte Illés Zoltán. Hozzátette, hogy Szaúd-Arábiában különösen fontos a víz újrahasznosítása, hatékony felhasználása, Magyarország pedig ezen a területen technológiákkal, mérnöki tudással rendelkezik.

Egyeztettek szakemberek cseréjéről is. Ennek keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium fogad, illetve küld is vízügyi szakembereket Szaúd-Arábiába, hogy tanulmányozzák az ottani igényeket és gyakorlatot – mondta el az államtitkár.

A megbeszélésen megállapodtak abban, hogy a konkrét programokról a közeljövőben szakértői szinten folytatódnak a tárgyalások, egészen a megvalósításig – közölte Illés Zoltán.

Szaúd-Arábia sok területen, egyebek közt a felszín alatti vizek felhasználása, illetve a felhasznált víz kezelése kapcsán működne együtt Magyarországgal – mondta Abdallah al-Huszain. A szaúdi miniszter hozzátette: Magyarországon a kommunális vízfelhasználás szinte teljes egészében a felszín alatti vizekből történik; ez közös pont, így az együttműködés mindkét fél számára előnyös lehet.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása