Betegszoba

A 3D-s televízió nem növeli az epilepsziás rohamok számát

MNO

2011. december 08., csütörtök 09:17
Egy új német-osztrák tanulmány megállapította, hogy a háromdimenziós televízió nem növeli meg az epilepsziás rohamok kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint bizonyos minták, színek és a villódzó fények sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az epilepsziások számára.

A tanulmány eredményei alapján azonban kiderült, hogy a 3D-s tévéadás nézése közben körülbelül minden ötödik gyerek olyan kellemetlen mellékhatásokra panaszkodott, mint az émelygés, a fejfájás vagy a szédülés.

”Az egészséges embereknél rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy roham alakuljon ki” - mondta Dr. Herbert Plischke, a Müncheni Egyetem Generációs Kutatóprogramjának igazgatója. ”Viszont az epilepsziás emberek, különösen a gyerekek között arra számítanánk, hogy bizonyos mértékig megnövekszik a rohamok kialakulásának esélye, de a kutatások eredményei ennek az ellenkezőjét igazolták.”

A kutatók 100 epilepsziás gyerek bevonásával készítették el tanulmányukat. A résztvevők először egy standard fényérzékenységi teszten estek át, majd egy nagyképernyős 3D plazma televízió adását kellett nézniük 15 percen keresztül. A felmérések során a százból csupán egy gyereknél jelentkezett epilepsziás roham, viszont róla utólag kiderült, hogy normál körülmények között is naponta 3-4 rohama van.

A 3 dimenziós film, mint koncepció egyáltalán nem számít forradalmi technológiának, ugyanis már az 1950-es években is ismerték a 3D eljárás alapjait. A Vincent Price főszereplésével készült 1953-as Panoptikum: A viaszbabák háza (House of Wax) című klasszikust tartják számon, mint az első 3 dimenziós filmet. Az elmúlt időszakban újra reneszánszát éli a 3D technológia, elsősorban az Avatar című film minden képzeletet felülmúló sikereinek köszönhetően.   

A Salzburgi és a Müncheni Egyetem közös tanulmányának részleteit az Amerikai Epilepszia Társaság Baltimore-ban megrendezésre kerülő éves konferenciáján mutatják be december 11-én.

MNO vezető hírek

A magyar nyelv és a magyar könyv ünnepét tizenharmadik alkalommal rendezik meg a budai Várban. Tovább

Lemondott posztjáról Balatoni Monika, a velencei biennále nemzeti biztosa. A biennále november 22-én zár. Tovább

5

Személyeskedéssel tarkított vitán fejtették meg a menekültügyet csütörtök este Nógrádiék. Tovább

8

Az orosz elnök szerint a menekültválság oka az USA elhibázott közel-keleti politikája. Tovább