• 8 °C, zápor

A génektől függ a keserű íz érzete

2011. december 14., szerda 11:58, frissítve: szerda 11:58
Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz. A Penn Egyetem munkatársai megállapították, hogy a különbség nyitját egy gén rejti, mely az evolúció eredményeként alakult ki.

Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alap ízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.

A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója.

Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 19:41
  2. 19:39
  3. 19:39
  4. 19:29
  5. 19:28
  6. 19:27
  7. 19:15
  8. 19:05
  9. 19:02
  10. 18:50
  11. 18:34
  12. 18:31
  13. 18:28
  14. 18:22
  15. 18:09
  16. 17:55
  17. 17:41
  18. 17:40
  19. 17:30
  20. 17:27
  21. 17:14
  22. 17:10
  23. 17:02
  24. 16:49
  25. 16:36
  26. 16:36
  27. 16:34
  28. 16:33
  29. 16:22
  30. 16:17
  31. 16:15
  32. 16:10
  33. 16:05
  34. 16:05
  35. 16:03
  36. 16:00
  37. 15:58
  38. 15:57
  39. 15:51
  40. 15:50
  41. 15:45
  42. 15:32
  43. 15:20
  44. 15:15
  45. 15:10
  46. 15:07
  47. 15:05
  48. 14:53
  49. 14:38
  50. 14:35

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása