Betegszoba

A génektől függ a keserű íz érzete

MNO

2011. december 14., szerda 11:58
Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz. A Penn Egyetem munkatársai megállapították, hogy a különbség nyitját egy gén rejti, mely az evolúció eredményeként alakult ki.

Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alap ízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.

A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

A futball mint iparág működése nem sokban különbözik a gazdaság egészének működésétől. Tovább

Az elemzők ezt hibrid háborúnak nevezik, s csendesen megjegyzik, a Kreml éppen legnagyobb vetélytársától, Amerikától leste el ezt a módszert. Tovább

Két évre kölcsönveszi a Milan a Chelsea világ- és Európa-bajnok futballistáját. Tovább

1

Kijev szankciókat vezethet be a kémbotrányba keveredett jobbikos EP-képviselő ellen is. Tovább