A gyerekek szervezete hozzászoktatható az allergiát kiváltó élelmiszerekhez

Betegszoba.hu

2012. július 24., kedd 11:07, frissítve: kedd 11:10

Két kutatás szerint a gyerekek szervezete orvosi felügyelet mellett fokozatosan hozzászoktatható az allergiát kiváltó élelmiszerekhez.

Bár az allergén injekció általi adagolásán alapuló immunterápia régóta használatos, táplálékérzékenység esetén eddig kizárólag a tüneteket okozó anyag elkerülése számított elfogadottnak. Ez a gyerekek esetében fokozott figyelmet igényel a szülők és az étkeztetésért felelős intézmények részéről. A legfrissebb vizsgálati eredmények azonban azt mutatják, hogy létezik olyan megoldás, ami a kicsik számára is sokkal kényelmesebb hosszú távon.

Az immunterápiának természetesen nemcsak injekciós formája létezik, hiszen az allergén adagolása történhet szájon át is, ami ételallergia esetén a lehető legegyszerűbb mód. Tojásfehérje-érzékenységnél például az orvosi felügyelet mellett zajló fogyasztás az adagok fokozatos emelésével segít fejleszteni az emésztőrendszer toleranciáját. Az eljárás ugyan nem tekinthető csodaszernek, de tej- és tojásallergia esetén bizonyítottan hatásos lehet.

Az első vizsgálatban 55, öt és tizenegy év közötti tojásallergiás gyermek vett részt, közülük 40 kapott naponta immunterápiát tíz hónapon át, a többiek placebót. A 40-ből 11-en két esztendővel később is tünetmentesen fogyaszthattak tojást - náluk tehát teljes gyógyulást eredményezett a kezelés. A placebós kontrollcsoportnál semmilyen javulás nem történt. Ami a mellékhatásokat illeti, a tojásfehérje-porral kezeltek háromnegyede száj- és torokirritációról számolt be az első tíz hónapban, míg az összehasonlításra szolgáló 15 fős csoportnál ez az arány csupán egyötöd volt - derül ki a kutatást irányító Dr. A. Wesley Burks beszámolójából, aki az Észak-Karolina Egyetem Gyermekorvosi Tanszékének vezetője.

A Spanyolországban történt második felmérés mintája 12, kettő és tizenöt év közötti tejallergiás gyermekből állt, akik hat héten át klinikai körülmények között ittak egy keveset a reakciót kiváltó italból. A vizsgálati időszak végére mindannyian elfogyaszthattak napi két pohárral anélkül, hogy bármilyen panasz jelentkezett volna náluk.

”A szülőknek minden okuk megvan rá, hogy derűlátóan nézzenek a jövőbe, hiszen nagy erőkkel zajlik a hasonló terápiás megoldások kidolgozása” - mondta Dr. Todd Green, a pittsburgh-i gyermekkórház orvosa, aki nem vett ugyan részt az említett tanulmányokban, de továbbgondolásra érdemesnek tartja a bennük foglaltakat. ”Sajnos azonban ezek a kezelési lehetőségek még nem állnak készen a széleskörű használatra, főleg nem otthoni alkalmazásra. Egyelőre a hosszú távú következményekkel sem lehetünk tisztában.”

A két kutatás eredményei a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat júliusi számában jelentek meg.