A gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát

Betegszoba.hu, 2012. május 15., kedd 11:09, frissítve: kedd 11:14
Egy szűk körű, előzetes tanulmány szerint a túlságosan gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát.

Litván kutatók 234, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget hasonlítottak össze 468 egészséges emberrel, és kimutatták, hogy azokban, akik befalják ételüket, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki diabétesz, mint azokban, akik kényelmesen étkeznek. A cukorbeteg résztvevők esetében nagyobb volt a magasabb testtömeg-index valószínűsége is, és nagyobb eséllyel rendelkeztek sokkal alacsonyabb iskolázottsággal, mint az egészségesek.

A kutatás eredményeit a Nemzetközi Endokrinológiai Kongresszus és az Európai Endokrinológiai Kongresszus közös konferenciáján teszik közzé ezen a héten Firenzében.

”A 2-es típusú diabétesz gyakorisága világszerte nő, és világjárvánnyá kezd válni” - számolt be a kutatás vezetője, Lina Radzeviciene, a Litván Egészségtudományi Egyetem kutatója. ”Úgy tűnik, kialakulásában a fogékony genetikai háttér és a környezeti tényezők kölcsönhatása játszik szerepet. Fontos meghatároznunk azokat a megváltoztatható kockázati tényezőket, amelyek segíthetnek az embereknek csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.”

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények összefüggést mutatnak a gyors evés és a diabétesz előfordulása között, nem bizonyítanak ok-okozati kapcsolatot.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása