Betegszoba

A gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát

Betegszoba.hu

2012. május 15., kedd 11:09
Egy szűk körű, előzetes tanulmány szerint a túlságosan gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát.

Litván kutatók 234, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget hasonlítottak össze 468 egészséges emberrel, és kimutatták, hogy azokban, akik befalják ételüket, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki diabétesz, mint azokban, akik kényelmesen étkeznek. A cukorbeteg résztvevők esetében nagyobb volt a magasabb testtömeg-index valószínűsége is, és nagyobb eséllyel rendelkeztek sokkal alacsonyabb iskolázottsággal, mint az egészségesek.

A kutatás eredményeit a Nemzetközi Endokrinológiai Kongresszus és az Európai Endokrinológiai Kongresszus közös konferenciáján teszik közzé ezen a héten Firenzében.

”A 2-es típusú diabétesz gyakorisága világszerte nő, és világjárvánnyá kezd válni” - számolt be a kutatás vezetője, Lina Radzeviciene, a Litván Egészségtudományi Egyetem kutatója. ”Úgy tűnik, kialakulásában a fogékony genetikai háttér és a környezeti tényezők kölcsönhatása játszik szerepet. Fontos meghatároznunk azokat a megváltoztatható kockázati tényezőket, amelyek segíthetnek az embereknek csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.”

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények összefüggést mutatnak a gyors evés és a diabétesz előfordulása között, nem bizonyítanak ok-okozati kapcsolatot.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

2

A Moody's szerint stabilizálódik a gazdaság helyzete, míg a Raiffeisennél úgy vélik, hogy az év végére 320 forint lehet az euró árfolyama. Tovább

4

Az LMP társelnöke megköszönte Molnár Zsoltnak a kitartó udvarlást a főpolgármester-jelöltséget illetően. Tovább

Az államháztartás központi alrendszerének első három havi hiánya 701,2 milliárd forint lett. Tovább

Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész munkásságát mutatja be a megújult és kibővült Vigadó Galéria. Tovább