Betegszoba

A gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát

Betegszoba.hu

2012. május 15., kedd 11:09
Egy szűk körű, előzetes tanulmány szerint a túlságosan gyors evés növelheti a cukorbetegség kockázatát.

Litván kutatók 234, 2-es típusú diabéteszben szenvedő beteget hasonlítottak össze 468 egészséges emberrel, és kimutatták, hogy azokban, akik befalják ételüket, 2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki diabétesz, mint azokban, akik kényelmesen étkeznek. A cukorbeteg résztvevők esetében nagyobb volt a magasabb testtömeg-index valószínűsége is, és nagyobb eséllyel rendelkeztek sokkal alacsonyabb iskolázottsággal, mint az egészségesek.

A kutatás eredményeit a Nemzetközi Endokrinológiai Kongresszus és az Európai Endokrinológiai Kongresszus közös konferenciáján teszik közzé ezen a héten Firenzében.

”A 2-es típusú diabétesz gyakorisága világszerte nő, és világjárvánnyá kezd válni” - számolt be a kutatás vezetője, Lina Radzeviciene, a Litván Egészségtudományi Egyetem kutatója. ”Úgy tűnik, kialakulásában a fogékony genetikai háttér és a környezeti tényezők kölcsönhatása játszik szerepet. Fontos meghatároznunk azokat a megváltoztatható kockázati tényezőket, amelyek segíthetnek az embereknek csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát.”

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár az eredmények összefüggést mutatnak a gyors evés és a diabétesz előfordulása között, nem bizonyítanak ok-okozati kapcsolatot.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

Súlyosítás érdekében fellebbezett az ügyészség. Tovább

A növekedés mértékét többek között az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése befolyásolta. Tovább

1

Az alapvető jogok biztosát arról kérdezik, miért egyeztetett munkatársa egy jelentésről a TASZ-szal. Tovább

Mit tehet hozzá egy magyar a német irodalomhoz, és milyen egy öngyilkos hangja? Terézia Morát kérdeztük. Tovább