A kávéfogyasztás jót tesz a szívnek

Betegszoba.hu, 2012. július 2., hétfő 10:38, frissítve: hétfő 10:38
Ha jó kifogásra van szükséged ahhoz, hogy magadba döntsd a második csésze kávét is, olvass csak tovább! Egy friss kutatásból kiderült, hogy a mértékletes, napi kávéfogyasztás bizonyos fokig jót tehet a szívnek.

A Circulation Heart Failure június 26-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Elizabeth Mostofsky, a Harvardi Egyetem Orvostudományi Karának kutatója szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a mértékletes kávéfogyasztás valójában védőhatást gyakorolhat. A szakértő azt állítja, számos tényező létezik, amelyek növelhetik a szívelégtelenség kockázatát, de a kávé valószínűleg nem tartozik ezek közé.

A szakértők öt széleskörű svédországi és finnországi kutatást elemeztek, amelyeket 2001 és 2011 között készítettek. A kutatásokban 140 220 személyt vizsgáltak, akik közül 6 522 szenvedett szívelégtelenségben.

Az eredmények alapján az derült ki, hogy kettő 2 deciliteres jellegzetes amerikai kávé (ami négy észak-európai adagnak felel meg) a kockázat 11 százalékos csökkentésével segít megelőzni a szívelégtelenséget. Ennél több kávé fogyasztása azonban már megnövelheti a szívpanaszok kialakulásának valószínűségét.

Már számos korábbi kutatás is kimutatta a kávé jótékony hatását bizonyos betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, a májrák és a májzsugor ellen. A szakértők továbbra is azt javasolják, hogy a terhes nők, a vérnyomás- vagy vércukorszabályozási problémával küzdő betegek és azok, akik szívdobogásérzést vagy szorongásérzést tapasztalnak, egyáltalán ne, vagy csak kevés kávét igyanak. Az új kutatás készítői szerint azonban az emberek többsége nyugodtan élvezheti a kávézás örömét - persze mértékkel.

A szívvédő hatás okait nem ismerjük pontosan, de Mostofsky szerint a rendszeres kávéfogyasztókban tolerancia alakul ki a koffeinnel szemben, ami azt jelentheti, hogy kevésbé érzékelik hatását. Ez pedig csökkentheti bennük a magas vérnyomás kockázatát. Az is elképzelhető, hogy az italban lévő antioxidánsok védik a sejteket a károsodás ellen.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása