Betegszoba

A marihuána enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit

Betegszoba.hu

2012. május 17., csütörtök 12:57
A Kalifornia Egyetem kutatásai szerint a marihuána enyhítheti a szklerózis multiplexes betegek fájdalmait és izommerevségét.

”Az izomtónus fokozódása (spaszticitás) az egyik legjellemzőbb tünet, ami rendkívül fájdalmas és kellemetlen lehet” - nyilatkozta Dr. Jody Corey-Bloom, a Kalifornia Egyetem Szklerózis Multiplex Központjának igazgatója. ”Bár létezik tüneti kezelés, de nem minden betegnél hatásos.”

A mostani kutatás során Dr. Corey-Bloom és kollegái 30 szklerózis multiplexben szenvedő betegnél vizsgálták meg a marihuánás cigaretta spaszticitásra gyakorolt hatásait. ”Ezeknél a betegeknél nem hatott a hagyományos tüneti kezelés, a füves cigaretta azonban mintegy a harmadával csökkentette az izommerevséget a placebóval kezelt betegekhez képest” - mondta a kutató.

Az Országos Szklerózis Multiplex Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg több mint 400 000 beteg szenved a krónikus, a központi idegrendszert megtámadó betegségben. A betegség tünetei az egészen enyhétől (zsibbadás) a nagyon súlyosig (bénulás, vakság) terjedhetnek. A betegség eredete nem ismert, de a kutatások elsősorban az immunrendszert és a genetikai tényezőket vizsgálják.

A mostani kutatásban részt vett 30 beteg átlagéletkora 50 év volt. A betegek kétharmadának volt szüksége segítségre a járáshoz, egyötödük pedig kerekesszéket is használt. Dr. Corey-Bloom véletlenszerűen vagy marihuánás cigarettát, vagy placebót adott a résztvevő férfiaknak és nőknek három napon keresztül. Ezek után 11 nap szünet következett, majd egy újabb három napos kezelési periódus, amikor is a csoportok kicserélődtek és most a placebo csoport kapott marihuánás cigarettát.

A kísérlet előtt minden beteget megvizsgáltak, hogy megmérhessék az izommerevség és a tapasztalt fájdalom mértékét.  Az eredmények szerint a marihuánás cigaretta általában 3 ponttal csökkentette az izommerevséget, ami Dr. Corey-Bloom szerint ”kielégítő eredmény”.

A fájdalomérzet a felére csökkent és a betegek kevésbé érezték magukat fáradnak a fű hatására. ”Ugyanakkor rövid időre a kognitív képességek (figyelem, koncentráció) hatásfoka is csökkent” - tette hozzá a kutató. A szakértők szerint a marihuána az agyban lévő speciális receptorokra hat, így befolyásolja az izmok spaszticitását.

”Az izommerevség rendkívül súlyos probléma a szklerózis multiplexben szenvedők esetében” - nyilatkozta Nichola LaRocca, az Országos Szklerózis Multiplex Társaság igazgatóhelyettese. ”Bár léteznek tüneti kezelések, de azok nem minden esetben hatásosak. Bár a marihuána is csak rövid távú megoldást jelent, elsősorban a hosszabb távon tapasztalható kognitív tünetek miatt, mindenképp érdemes tovább keresni a spaszticitás ellenszerét a természetes hatóanyagok között is.”

A kutatás részletes leírása a Canadian Medical Association Journal című szaklap májusi számában olvasható.

Hirdetés

MNO vezető hírek

685 millió forint uniós forrásból teljesen megújult az épület. Tovább

Nagyon szereti Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Oroszországot Gérard Depardieu francia filmsztár. Tovább

1

Egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést. Tovább

Gyárfást öt évre újraválasztották

Botrányos hornyákos úszóközgyűlés

Egy nyolcgyermekes férfi tematizálta a kongresszust. Tovább