Betegszoba

A rizs növeli a cukorbetegség kockázatát

Betegszoba.hu

2012. április 21., szombat 11:45
A Harvard Egyetem vezetésével végzett nemzetközi vizsgálat megállapította, hogy a fehér rizs növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A Harvard kutatói korábbi amerikai, ausztrál, kínai és japán cikkek eredményeit elemezték ki a British Medical Journal legújabb számában. Kezdetben a vizsgálatba bevont, összesen 350 ezer résztvevő egyike sem mutatta cukorbetegség jeleit, az utánkövetési periódus 4-től 22 évig tartott. Qi Sun és munkatársai erős kapcsolatot találtak a rizsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség között, az összefüggés nőkben kifejezettebbnek bizonyult, mint férfiakban. A fehér rizs 158 grammos adagja mintegy tíz százalékkal növelte a kockázatot, a kapcsolat dózisfüggőnek bizonyult.

A barna rizshez viszonyítva a fehér rizs alacsonyabb mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, mint a rostok, a magnézium, és vitaminok. Ezen tápanyagok járulékos bevitele csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A fehér rizs, mely a világon legnépszerűbb rizsfajta, magas szénhidráttartalmú anyag, vagyis megemeli a vércukorszintet. Ismert, hogy az ilyen, úgynevezett magas glikémiás indexszel rendelkező anyagok bevitele elősegíti a cukorbetegség kialakulását.

A táplálékszakértők a rizs alternatívájaként inkább az olyan teljes kiőrlésű gabonatermékeket ajánlják, mint az árpa, illetve a dél-amerikai quinoa, melyek minden összetevőt finomítatlan formában tartalmaznak.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

A Dora Abodi volt az első magyar divatmárka, amely divatbemutatóval vett részt a London Fashion Weeken. Tovább

Augusztusban 3,9 százalékkal emelkedtek a keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest. Tovább

Meghalt egy kisgyermek Szentgotthárdon járványos agyvelőgyulladásban – olvasható a Vaol.hu-n. Tovább

1

Az ebolavírus okozta vérzéses láz tünetmentes lappangási ideje a fertőzéstől kezdve akár 21 nap is lehet. Tovább