A túl sok szénhidrát növeli a mellrák kockázatát

Betegszoba.hu, 2012. augusztus 7., kedd 14:08, frissítve: kedd 14:13
A túl sok szénhidrátot fogyasztó nők körében fokozódhat egy viszonylag ritka, de annál halálosabb mellrákfajta kockázata – állítják amerikai kutatók.

Közel 335 000 európai nő bevonásával végezték a kutatást, amely felvetette a lehetőségét, hogy összefüggés van az ételek glikémiás indexe és az ösztrogénreceptor-negatív (ER-negatív) emlődaganat között. A változókoron már átesett, túl sok magas glikémiás indexű ételt fogyasztó nők körében 36 százalékkal nőtt az ER-negatív mellrák esélye azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb szénhidrát szerepelt. A finomított szénhidrátok egyébként is egy sor betegség kialakulásában ludasak.” – jegyezte meg Christina Clarke, a fremonti Rákmegelőző Intézet kutatója, a Stanford Egyetem adjunktusa, aki a kutatásban nem vett részt. Habár a jelenlegi eredmények nem bizonyították az ok-okozati kapcsolatot, mégis, újabb okot adhatnak a nőknek arra, hogy egészégesebb ételeket válasszanak. Tudományos szempontból érdekesnek tartotta a kutatást, mivel nagyon kevés ismeretanyag áll rendelkezésre az ER-negatív mellrák okairól.

Az elvégzett megfigyelések azt sejtetik, hogy az inzulinnak lehet szerepe a betegség kialakulásában, de természetesen még további munkálatok szükségesek. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent kutatási eredmények egy hosszú távú európai felmérés adatain alapultak, amely a táplálkozás és a rák kialakulási kockázatának összefüggéseit vizsgálta. A résztvevők közül a 12 év során 11 576-nál alakult ki mellrák. Összességében a kitöltött étrendi kérdőívek alapján nem találtak összefüggést a glikémiás index és a tumor között. Más lett a helyzet azonban, mikor a posztmenopauza idejére eső ER-negatív mellrákot vették alapul. A legtöbb magas glikémiás indexű szénhidrátot fogyasztó 20 százalék körében 158 ilyen esetet találtak, míg az alsó ötödrészben csak 111-et. A kettő közti különbség még kifejezettebben jelentkezett a progeszteron-receptor-mentes tumoroknál.

Clarke megjegyezte, hogy ezek a számok nem túl nagyok, ráadásul több egyéb faktorban is lehetett eltérés a csoportok között, bár a kutatás nem vette figyelembe ezek némelyikét, mint például a testsúlyt, a mozgást, a kalóriabevitelt és a dohányzást. Tény, hogy a mellrák nem egyetlen ok miatt alakul ki, az eredmények megerősítik, hogy célszerű minél inkább kiiktatni a finomított szénhidrátokat.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása