Tudomány

Aggteleki hiúzt fognának

LM
Forrás: MTI
2012. május 13., 19:12
Hiúzegyed befogását tervezik a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, az állat mozgását rádió-telemetriás nyomkövetővel kísérhetik figyelemmel.

A WWF Magyarország két éve elindult hiúz fajvédelmi programjának újabb fejezete kezdődött az Aggteleki Nemzeti Parkkal kötött együttműködési megállapodást követően – mondta el az MTI-nek Antal Alexa, a WWF Magyarország képviselője.

Programjuk elsődleges célja az ország élőhelyeinek védelme, a háborítatlan erdőterületek megőrzése, amihez szorosan kapcsolódik a nagyragadozó kutatásának támogatása. Ennek része az a monitoringrendszer, amellyel a nemzeti park szakemberei igyekeznek megfigyelni a hazánkba újra visszatérő hiúzok mozgását és szokásait – tette hozzá Antal Alexa.

Közeli terveik szerint hiúzbefogókat helyeznek el az állat előfordulási helyein, és szerencsés esetben a befogott hiúzra rádió-telemetriás nyakörvet helyeznek fel, így még pontosabb információkat nyerhetnek a populációt illetően.

„Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy ezt az egész Európában fokozottan védett fajt még mindig illegálisan kilövik, és úgy véljük, hogy a lakossági tájékoztatáson kívül a felhelyezett nyomkövető is segítséget nyújthat a nálunk élő néhány egyed megóvásában” – hangsúlyozta a WWF képviselője.

Hirdetés

MNO vezető hírek

„Maradt egy kis hiányérzetem”

Mindig nem sikerülhet, Miklós Edit most kiesett

A vasárnapi szuper-óriásműlesiklás nem jött össze, versenyzőnk lekésett egy kaput, és kicsúszott. Tovább

1

Jókai Mór után a legnépszerűbb magyar írónak tartják Fekete Istvánt. Könyvein nemzedékek nőttek fel. Tovább

2

Este 8 körül várhatók az előzetes eredmények. Egyelőre a Szirizának áll a zászló. Tovább

6

Ezzel jelentősen gyorsabban, akár néhány napos határidővel le lehetne folytatni egyes menekültügyi eljárásokat, és sok érkezőt akár „azonnal vissza lehetne fordítani”. Tovább