Az életmentő beültetett segédeszközök veszélyei

Betegszoba.hu

2012. május 2., szerda 07:57

A beültethető pacemakerek és defibrillátorok jelentősen megnövelik a halálos fertőzések kialakulásának valószínűségét, derült ki egy új amerikai tanulmány eredményeiből.

Az Egyesült Államokban több mint 4,2 millió ember élt beültetett szívritmusszabályzóval, vagy defibrillátorral az 1993 és 2008 közötti időszakban, és ezen időszak alatt mintegy 210 százalékkal nőtt meg a beültetett eszközök miatt kialakult fertőzések aránya, mondta Dr. Andrew Wang, az észak-karolinai Duke Egyetemi Kórház kardiológusa.

”Ezek a fertőzések jellemzően a nagyon legyengült páciensek között jelentek meg, akik más betegségek miatt is védtelenebbek voltak a fertőzésekkel szemben” - tette hozzá Dr. Wang, a tanulmány szerzője.

A baktériumok okozta fertőzések különösen veszélyessé válnak, ha elérik a szívbillentyűket, illetve más létfontosságú szervet. A bakteriális fertőzések hosszú távú antibakteriális kezelést igényelnek, és végül általában el is kell távolítani a fertőzést okozó beültetett eszközt, melyet később a fertőtlenítés után esetleg még újra vissza lehet ültetni. Csakhogy ezek a műtétek is magas kockázattal járnak, ráadásul meglehetősen költségesek is, jegyezték meg a tanulmány szerzői.

A kutatók elsősorban azt vizsgálták, milyen gyakoriak ezek a fertőzések és milyen arányban okoznak halálos kimenetelű megbetegedéseket. A tanulmányhoz felhasznált adatok összesen 28 ország 61 központjából származtak, melyekből kiderült, hogy összesen 2760 esetben alakult ki bakteriális fertőzés a szívhártyán, vagy a szívbillentyűn, és a fertőzések következtében összesen 177 páciens halt meg. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a fertőzés jóval nagyobb arányban fordult elő az idősebb emberek körében.  

Dr. Wang kutatásának részletei a Journal of the American Medical Association című orvosi szakfolyóirat legutóbbi számában jelentek meg.