Gazdaság

Befektetőbarát adóstratégiát javasolnak

BL
Forrás: MTI
2012. március 20., kedd 16:26
A kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) alapvetően meghatározza az ország versenyképességét – hangsúlyozta Havas István, a Magyarországon működő Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: négy fontos területen negyvenhét javaslatot fogalmaztak meg, amelyeket eljuttattak a döntéshozókhoz. Az elnök Magyarország számára különleges lehetőségnek nevezte, hogy a globális versenyben újra felépítse a kutatás-fejlesztés-innovációs kapacitását, és magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyeket hozzon létre. Javaslataik figyelembe vételével, a vállalati szektor erőteljesebb bevonásával Magyarországon meg lehetne duplázni a kutatás-fejlesztési ráfordításokat – emelte ki az elnök.

Reich Lajos, az AmCham innovációs munkacsoportjának elnöke kiemelte: javaslataikat már sikeresen bizonyított nemzetközi példákat figyelembe véve fogalmazták meg. Ezek alapján hosszú távon befektetőbarát, a közvetlen működési költséget csökkentő adóstratégia kialakítását javasolják a k+f+i versenyképessége érdekében regionális és nemzetközi szinten. Fontosnak tartják a pályázati rendszer egyszerűsítését, a kiszámítható és rugalmas intézkedések meghozatalát a fiatal innovatív vállalkozások számára, a megfelelő szakember-utánpótlást.

Márkus Csaba, a Deloitte adótanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális verseny egyre erősebb a k+f+i munkahelyekért. Fontos lenne a cégek számára a k+f+i kedvezmények biztosítása, és a k+f+i költségek visszatérítése. A szakszakember szerint a magyar gyógyszeripar területén ösztönző k+f+i kedvezményt kellene biztosítani, és rámutatott arra is, hogy az adórendszeren belül a k+f+i fogalmát egyértelművé kell tenni, és ezt segítheti az k+f+i projektek minősítésének bevezetése. A szakember nem tartotta célszerűnek a k+f+i projektek esetében az árbevételre és a létszámelvárásra vonatkozó feltételek alkalmazását a termelő beruházások mintájára.

Budai Judit, a Szecskay Ügyvédi Iroda partnere kiemelte a megfelelő jogvédelem fontosságát, illetve a végső szabadalom megszerzéséhez szükséges idő korábbi 6-8 évről 2 évre történő csökkentését. Vincze Gábor, a Microsoft Econ ügyvezetője elmondta: Magyarország elemi érdeke, hogy a hazai kis- és középvállalkozások be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi kutatás-fejlesztési hálózatok munkájába. Kiemelte javaslataik közül a szoftverfejlesztés jelentőségét, valamint a fiatalok cégalapítását könnyítő bevált nemzetközi modellek átvételét.

Benkő Vilmos, az AmCham igazgatótanácsának tagja hangsúlyozta: a kormánynak lehetővé kellene tennie, hogy a szakképzési hozzájárulást a cégek szabadon felhasználhassák céljaik elérésére, és támogatni kellene a kreatív, problémamegoldó tudást, valamint az oktatásügy és az ipar jobb együttműködését.

Hirdetés

MNO vezető hírek

A nők bálványa Julia Roberts nyomába lépett: új filmjében szoknyaszerepet játszik Romain Duris francia színész. Tovább

Király Viktor, Terék József és az Egy Kiss Erzsi Zene az International Songwriting Competition döntőjében. Tovább

Interjú

Az ördög fája

Péterfy Gergely 2014-es regénye, a Kitömött barbár egy különös barátságról szól. Tovább

A Kossuth-díjas textilművész 67 éves volt, pénteken hunyt el. Tovább