Betegszoba

Csökkenthetik az Alzheimer kockázatát az omega-3-ban gazdag ételek

Betegszoba.hu

2012. május 10., csütörtök 09:47
Egy új kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása mérsékelheti az Alzheimer-kór kockázatát.

A Neurology májusi online kiadásában megjelent tanulmányban a Columbia Egyetem kutatói Yian Gu vezetésével körülbelül 1200 demenciában nem szenvedő 65 éven felüli személyt vizsgáltak. Az alanyok vérvizsgálaton estek át, amelyben az Alzheimer-kórral összefüggő fehérje szintjét mérték, és egy évre visszamenőleg beszámoltak étrendjükről.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a béta-amiloid fehérje magasabb szintje összefügg az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatával. A kutatók most azt próbálták meghatározni, befolyásolják-e az elfogyasztott élelmiszerek e fehérje szintjét. Azért csak az omega-3 zsírsavakra összpontosítottak a vizsgálat során, mert a korábbi kutatások bebizonyították, hogy a halakban, diófélékben, zöldségfélékben gazdag, kevesebb vörös húst tartalmazó mediterrán étrend az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. A vizsgálat kimutatta, hogy minél több omega-3 zsírsavat tartalmazott az alany étrendje, annál alacsonyabb volt a béta-amiloid szintje.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az omega-3 zsírsavakat elsősorban hal, baromfi, margarin, diófélék és salátaöntetek formájában fogyasztották a résztvevők.

Catherine Roe, a Washington Orvostudományi Egyetem neurológusa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár az eredmények figyelemreméltók, további kutatásokra lesz szükség az alátámasztásukra, mert csupán összefüggésről van szó, nem ok-okozati kapcsolatról. Ráadásul a kutatás az amiloid hipotézisen alapul, vagyis azon a feltételezésen, hogy az amiloid szintje befolyásolja az Alzheimer-kór kockázatát, ami egyelőre nem bizonyított tény. Roe szerint azonban jelen pillanatban úgy tűnik, hogy azokban a személyekben, akiknek agyi-gerincvelői folyadékában rendellenes a béta-amiloid szintje, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Alzheimer-kór. A szakértő szerint egyre inkább kiderül, hogy a betegség nem csupán a genetika következménye, hanem a környezeti tényezők is fontos szerepet játszhatnak a kialakulásában. Ez pedig azt az izgalmas lehetőséget veti fel, hogy az Alzheimer-kór kockázatát az étrenddel is befolyásolni lehet.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

A várható viharos erősségű szél és a jelentős mennyiségű csapadék miatt több megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Tovább

Úgy tűnik, közelebb kerültek az álláspontok a gázvitában. Novorosszijáról is szó esett. Tovább

Az elemzők pozitívan látják a jövőt a kereseti adatok után. Tovább

1

Maratoni mérkőzés a női tenisz WTA-világbajnokságán, az esélytelenebb Wozniacki győzelmével. Tovább