Betegszoba

Eltér a fiatalokétól az idősek bélflórája

Betegszoba.hu

2012. augusztus 02., csütörtök 07:26
A szervezetünkben lévő baktériumok és gombák milliárdjai jelentős különbséget mutatnak személyenként, illetve attól függően, hogy a test melyik részén élnek. Egy friss kutatásból kiderül: a kor és az életkörülmények is differenciáló tényezőnek minősülnek.

Korábbi eredmények nyomán világossá vált, hogy még az egészséges fiatal felnőttek szervezetének mikroorganizmusai is elképesztő eltéréseket mutatnak. Egy 242 fő bevonásával végzett vizsgálat - amelynél még az ínybetegség is kizáró ok volt - rámutatott, hogy aligha létezik egymáshoz két hasonló flórájú test.

Köztudott, hogy az idősek esetében kevésbé stabil és nem annyira változatos flóráról beszélhetünk, valamint a korral beálló változás mértéke szintén egyénfüggő. A bélrendszer tranzitideje megnő, tehát a táplálék áthaladása lassul, továbbá kevesebb folyadék termelődik az emésztőrendszerben, ami a lebontást segítené.

A Nature című folyóirat aktuális számában közölt beszámoló a 64 éven felüliek bélflóráját vette górcső alá. Paul W. O’Toole, az írországi Cork Egytem munkatársa kollégáival együtt 178, különböző körülmények között élő idős embert vizsgált meg. Egyesek saját lakásban, mások nyugdíjasotthonban éltek, de kórházi kezelés alatt állók is akadtak közöttük. Az orvosok elsősorban arra fektettek hangsúlyt, hogy föltárják az étrend és az emésztőrendszeri betegségek közötti összefüggéseket. Ezért részletes étkezési naplót kértek a résztvevőktől, valamint rögzítették fizikai és mentális egészségi állapotukat, továbbá az immunrendszerükét is. A 78 éves átlagéletkorú minta egyetlen tagja sem szedett antibiotikumot a felmérés idején.

Az eredményekből többek között kiderült, hogy az otthonban lakók bélflórája a Bacteroides törzsből mutatott magasabb arányt, míg a többieké inkább az úgynevezett firmikut baktériumokból. A hosszú távú ellátásban részesülők szervezetében kevésbé volt változatos a flóra. Bebizonyosodott, hogy az egészséges, sokszínű, szénhidrátban dús étkezés gazdagabb baktérium- és gombavilágot biztosít. Az otthonban gondozottak székletében kevesebb butirátot találtak - ezt a vegyületet szintén a bélflóra állítja elő -, s ők többször mutatták bélgyulladás jeleit, mint máshol élő társaik.

”Az étrend és a mikroorganizmusok közötti összefüggés feltárását megkezdtük, így lehetőség nyílik az egészségesebb időskorra” - foglalták össze a szerzők, akik speciálisan összeállított táplálék-kiegészítőt javasolnak a hiányos bélflórájú nyugdíjasok számára.

Címkék

MNO vezető hírek

1

A Kossuth- és József Attila-díjas író kilencvenkét éves volt. Tovább

Ne csodálkozzunk, ha munkába menet már senkit nem látunk a vezetőfülkében. De mi lesz a sofőrökkel? Tovább

Népvándorlási krízis

Lesz egy harmadik védelmi vonal is

6

Több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Magyarország továbbá sérelmezi, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni. A miniszter azt is közölte, hogy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán. Tovább

5

Putyinék eddig makacsul titkolták az orosz veszteségeket, most állítólag kiderültek a számok: 2000 halott, 3200 súlyos sebesült. Tovább