Betegszoba

Fenyőtobozzal az Alzheimer-kór ellen

Betegszoba.hu

2012. augusztus 08., szerda 12:46
A fenyőtobozban található hatóanyag segíthet megelőzni az érelmeszesedés folyamatát, amely az agysejtek működésképtelenségét eredményezi az Alzheimer-kórban szenvedőknél.

Az érintett összetevőt tartalmazó tabletta egyszerre biztosíthat megelőző hatást az egészséges szervezetűeknél, illetve lassíthatja a leépülés folyamatát a betegeknél. A NIC5-15 kódnevű hatóanyagot sikerrel alkalmazták a keményítőszerű érfali lerakódás megelőzésére állatkísérletek során, így az eredmények mindenképpen biztatóak.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb testi és szellemi leépüléssel járó kórkép. Az Egyesült Királyságban több mint 300 000 embert érint, hazánkban pedig ez a szám legalább 160 000. A korai tünetek közé tartozik az önkifejezési nehézség, a megfelelő szavak ”elfelejtése”, míg előrehaladott stádiumban zavarodottság és erőteljes személyiségváltozás is bekövetkezhet. A betegek téveszméket is tapasztalhatnak. Becslések szerint minden tizennegyedik 65 év feletti embert érinthet, és bizonyos esetekben örökölhető a hajlam.

A Humanetics Corporation nevű vállalat a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatóival közösen fáradozik a fenyőtobozból származó hatóanyag kutatásán. Egészséges önkéntesek segítségével már embereken is kipróbálták a megelőző hatást, aminek alapján a szer biztonságosnak tűnik. Következő lépésként néhány száz Alzheimer-kóros beteget toboroznak majd New York területéről, hogy kiderüljön, mi az optimális mennyiség az esetleges mellékhatások kiküszöbölésére.

A NIC5-15 nevű természetes vegyület nemcsak a fenyőtobozban, hanem például a szőlőmagban is megtalálható. Napjaink Alzheimer-kezelési lehetőségei csupán a tünetekre terjednek ki, tehát memóriaserkentő illetve hangulatjavító gyógyszerek, de a leépülési folyamatba nem avatkoznak bele.

”Óriási szükség van biztonságos és hatékony készítményekre az említett betegség elleni harcban. Reméljük, a NIC5-15 segítségével végre megvalósulhat ez” - mondta Ronald Zenk, a Humanetics Corporation elnöke. Az agykéreg szürkeállományának elhalásával járó Alzheimer-kórral küszködők életminőségének javítása kulcsfontosságú, mivel a páciensek előrehaladott állapotban a személyes higiéniájukkal és a táplálkozással sem törődnek, így várható élettartamuk csökken.

”Az új felfedezés hatalmas előrelépést jelenthet az orvostudományban, de számos vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a hatásáról” - tette hozzá Dr. Simon Ridley, a brit Alzheimer Kutatóintézet vezetője.

Hirdetés

MNO vezető hírek

1

Nem fél attól, hogy teljesen kiirtják a közel-keleti kereszténységet, és reménykedik abban, hogy a kegyetlenkedések közt nem tesz különbséget a világ. Tovább

2

Az európai uniós társállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárai nem voksolhatnak. És a brit 16-17 évesek sem. Tovább

2

A konzervatív Jog és Igazságosság jelöltje a szavazatok 51,55 százalékával győzött a második fordulóban. Tovább

14

A rendszerváltásig beszervezettek között az MSZMP-tagok aránya 15-22 százalék körül volt, nem számolva a KISZ-tagokat. Tovább