Betegszoba

Figyeljünk vérnyomásunkra

MNO

2011. december 23., péntek 10:05
Egy 14 éves időszakot átfogó amerikai tanulmány megállapította, hogy a középkorú emberek nagymértékben lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ha kellően odafigyelnek a vérnyomásukra.

A chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának tudósai által végzett kutatás csaknem 62 000 páciens vérnyomásadatait használta fel egy 14 éves időszak alatt. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy azoknál az emberek, akik 55 éves koruk előtt normális szintre csökkentették a vérnyomásukat, jelentős mértékben lecsökkent a szívbetegségek kockázata is. Az ő esetükben átlagosan 22-41 százalék volt a szívbetegségek rizikója. Ezzel szemben azoknál a pácienseknél, akiknek 55 éves korukban még mindig magas volt a vérnyomása, a szívbetegségek kockázata jóval magasabb, átlagosan 42-69 százalék volt.

”Ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal szolgál, hogy a magas vérnyomás jelentős mértékben befolyásolja a kardiovaszkuláris betegségek, köztük a szívkoszorúér betegségek és a stroke későbbi kialakulását” - mondta Dr. Robert Graham, a New York-i Lenox Hill Kórház belgyógyásza. ”De sajnos az emberek túlnyomó többsége egyáltalán nem veszi komolyan ezt a csendes betegséget, ugyanis általában amíg nincs nagyobb baj, addig nem is igazán lehet érzékelni a magas vérnyomás egészségi állapotra gyakorolt negatív hatásait.”

A nőknél általában nagyobb mértékben emelkedik meg a vérnyomás szintje, a 41 éves átlagéletkorú nőknél ráadásul magasabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata (49%), mint azoknál, akik 55 éves korukig megtartják a normális vérnyomásszintjüket. A vizsgált adatok alapján 55 éves korukban a férfiak 26 százalékának és a nők 41 százalékának volt normális a vérnyomása, míg a férfiak 49 százalékának és a nők 48 százalékának kifejezetten magas volt a vérnyomása. Az 55 éves korukban magas vérnyomással rendelkező férfiak csaknem 70 százaléka számíthat 85 éves korára kardiovaszkuláris betegségek, például szívinfarktus, vagy stroke kialakulására, összegezte Dr. Norrina Allen, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának docense, a tanulmány szerzője.

A tanulmány részleteit a Circulation című tudományos szaklap legfrissebb számában publikálták.

Hirdetés

MNO vezető hírek

1

Katonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulóján, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Tovább

8

A magyar kormány kész kivizsgálni az USA által megfogalmazott korrupciós állításokat. Tovább

A forradalom és szabadságharc 1956. november 4-ig tartó szakaszáról viszonylag sokat tudunk. Tovább

Nagy Gyula felvételei

Titkos filmszalagok

Gyűjtsük a forradalom emlékeit! – jelent meg a felhívás többször is az 1956 őszén páratlan gyorsasággal életre kelt szabad magyar sajtóban. Tovább