Betegszoba

Fogyás után alkoholgondok?

Betegszoba.hu

2012. július 01., 11:56
Egy friss tanulmány szerint, több mint egy évvel az után, hogy valaki fogyasztó műtéten esik át, nagyobb az esélye annak, hogy az illetőnek alkoholproblémái lesznek. Noha az ok-okozati összefüggésre mindeddig nem derült fény, azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a súlyveszteség következtében gyorsabban szívódik fel az alkohol a szervezetben, aminek következtében már kevesebb ital is megárthat.

A tanulmány szerzője, Wendy King, a Pittsburgh Egyetem epidemiológusa munkatársaival 2458 beteget követett nyomon fogyasztóműtétük előtt és után. Az átlagosan 47 éves betegek (79 százalékban nők és 87 százalékban fehérek) műtéteire 2006 és 2011 között került sor. A műtét után egy évvel az alkoholgondokkal küzdő betegek száma még nem változott a kezdeti hét százalékhoz képest, ám két év elteltével ez az szám már tíz százalékra nőtt.

Az alkoholgondok inkább a fiatalabbakra és a férfiakra voltak jellemzőek, illetve azokra, akik dohányoztak is. A gyomor bypass műtéten átesetteknél nagyobb arányban történt mindez, mivel esetükben az egész emésztőrendszer anatómiája megváltozik, aminek következtében másképp szívódik fel az elfogyasztott alkohol. King szerint azonban más okok is állhatnak a háttérben, például előfordulhat, hogy a betegnek elege lesz a szigorú előírásokból, melyek megszabják, mit ehet, mit ihat, de az is lehet, hogy egyszerűen a fogyás következtében megváltoznak az illető társas szokásai és többet jár el inni a barátaival.

A fentiek ellenére még mindig ez a fajta műtéti eljárás a legjobb és legbiztonságosabb megoldás a súlyosan elhízottak esetében, és semmi esetre sem jelenthető ki, hogy a fogyasztó műtétek hatására az emberek alkoholistává válnának.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című lapban jelent meg.

Hirdetés

MNO vezető hírek

23

Kampánymunkájuk végzése közben rontott rá a marcali MSZP-sekre Suchman Tamás volt privatizációs miniszter. Tovább

4

Hiába kéri a baloldali összefogás egyik szereplője az ellenkezőjére, Falus Ferenc szerepelni akar a gyurcsányi párt szombati rendezvényén. Tovább

Mit tesznek majd és mit szeretnének elérni az UEFA-nál a szeptemberi személyes meghallgatáson? Tovább

Hitelprogram

Duplázott az MNB

1

Az eddigi kétszeresére, ezermilliárd forintra nő a jegybank által elindított növekedési hitelprogram második szakaszának keretösszege. Tovább