Keserű csoki a szív védelmében

Betegszoba.hu

2012. június 8., péntek 14:33

Újabb édes hírek a csokoládéról és az egészségről: egy új kutatás szerint egy darabka keserű csokoládé napi fogyasztása csökkentheti a szívroham és az agyérgörcs kockázatát a magas kockázati csoportba tartozó emberekben.

A keserű csokoládé sok flavonoidot tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, amelyek bizonyítottan jót tesznek a szívnek. A csokoládé jótékony kardiológiai hatásait azonban eddig csak rövid távú kutatásokban vizsgálták.

A legújabb ausztrál tanulmányban a kutatók matematikai modell segítségével jósolták meg a keserű csokoládé napi fogyasztásának hosszútávú egészségügyi hatásait több mint kétezer olyan személyben, akik magas vérnyomásban és metabolikus szindrómában szenvedtek. A napi adagot 100 gramm keserű csokoládéban állapították meg. A résztvevők közül senkinek sem szerepelt a kórtörténetében szívbetegség vagy diabétesz, és egyikük sem részesült magas vérnyomás elleni kezelésben.

A kutatók a British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a keserű csokoládé napi fogyasztásának 100 százalékos betartása 10 ezer emberből 70 nem halálos és 15 halálos szív-érrendszeri eseményt előzhet meg 10 év alatt, 80 százalékos betartása pedig 55 nem halálos, és 10 halálos eseményt.

Ella Zomer, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója elmondta, hogy a matematikai modell szerint a keserű csokoládé személyenként évente 42 dollárért történő reklámozása költséghatékony módszer lenne a szív-érrendszeri események visszaszorítására a magas kockázati csoportba tartozó emberek számára. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kardiológiai védelem csak a keserű csokoládéra (legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal) vonatkozik, a tejcsokoládéra és a fehér csokoládéra nem.

Dr. Kenneth Ong, a New York-i Brooklyn Kórházközpont kardiológiai osztályának vezetője szerint azonban az eredményeket óvatosan kell kezelni, és valós adatokkal is alá kell támasztani. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a keserű csokoládé napi fogyasztása 10 éven keresztül káros mellékhatásokkal is járhat. A tanulmány szerzői is elismerik, hogy a hozzáadott cukor és a kalóriabevitel negatív módon hat a kutatás résztvevőire, akik eleve túlsúlyosak és glükóz intoleranciában szenvednek.