Keserű csoki a szív védelmében

Betegszoba.hu, 2012. június 8., péntek 14:33
Újabb édes hírek a csokoládéról és az egészségről: egy új kutatás szerint egy darabka keserű csokoládé napi fogyasztása csökkentheti a szívroham és az agyérgörcs kockázatát a magas kockázati csoportba tartozó emberekben.

A keserű csokoládé sok flavonoidot tartalmaz, olyan antioxidáns anyagokat, amelyek bizonyítottan jót tesznek a szívnek. A csokoládé jótékony kardiológiai hatásait azonban eddig csak rövid távú kutatásokban vizsgálták.

A legújabb ausztrál tanulmányban a kutatók matematikai modell segítségével jósolták meg a keserű csokoládé napi fogyasztásának hosszútávú egészségügyi hatásait több mint kétezer olyan személyben, akik magas vérnyomásban és metabolikus szindrómában szenvedtek. A napi adagot 100 gramm keserű csokoládéban állapították meg. A résztvevők közül senkinek sem szerepelt a kórtörténetében szívbetegség vagy diabétesz, és egyikük sem részesült magas vérnyomás elleni kezelésben.

A kutatók a British Medical Journal legutóbbi számában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a keserű csokoládé napi fogyasztásának 100 százalékos betartása 10 ezer emberből 70 nem halálos és 15 halálos szív-érrendszeri eseményt előzhet meg 10 év alatt, 80 százalékos betartása pedig 55 nem halálos, és 10 halálos eseményt.

Ella Zomer, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója elmondta, hogy a matematikai modell szerint a keserű csokoládé személyenként évente 42 dollárért történő reklámozása költséghatékony módszer lenne a szív-érrendszeri események visszaszorítására a magas kockázati csoportba tartozó emberek számára. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kardiológiai védelem csak a keserű csokoládéra (legalább 60-70 százalékos kakaótartalommal) vonatkozik, a tejcsokoládéra és a fehér csokoládéra nem.

Dr. Kenneth Ong, a New York-i Brooklyn Kórházközpont kardiológiai osztályának vezetője szerint azonban az eredményeket óvatosan kell kezelni, és valós adatokkal is alá kell támasztani. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a keserű csokoládé napi fogyasztása 10 éven keresztül káros mellékhatásokkal is járhat. A tanulmány szerzői is elismerik, hogy a hozzáadott cukor és a kalóriabevitel negatív módon hat a kutatás résztvevőire, akik eleve túlsúlyosak és glükóz intoleranciában szenvednek.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
  1. 23:10
  2. 23:04
  3. 22:56
  4. 22:51
  5. 22:39
  6. 22:30
  7. 22:24
  8. 22:20
  9. 22:10
  10. 21:59
  11. 21:52
  12. 21:46
  13. 21:33
  14. 21:30
  15. 21:21
  16. 21:19
  17. 21:09
  18. 21:05
  19. 21:00
  20. 20:51
  21. 20:39
  22. 20:38
  23. 20:37
  24. 20:23
  25. 20:21
  26. 20:14
  27. 20:11
  28. 20:04
  29. 19:59
  30. 19:48
  31. 19:42
  32. 19:42
  33. 19:36
  34. 19:33
  35. 19:30
  36. 19:25
  37. 19:21
  38. 19:20
  39. 19:15
  40. 19:13
  41. 19:10
  42. 19:10
  43. 19:10
  44. 19:04
  45. 19:03
  46. 18:47
  47. 18:40
  48. 18:38
  49. 18:31
  50. 18:24
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása