Betegszoba

Mitől lehet rövidzárlat az agyban?

Betegszoba.hu

2012. május 04., péntek 11:11
Valószínűleg mindenki tapasztalt már olyat, hogy amint belépett egy szobába, hirtelen teljesen elfelejtette, hogy miért is ment oda, mit is akart egyáltalán csinálni. A Notre Dame Egyetem pszichológus kutatói szerint ezeket a különös memóriazavarokat lehet, hogy maguk az ajtók okozzák, amelyeken belépünk egy szobába.

A Notre Dame Egyetem pszichológusai felfedezték, hogy egy szobába belépve a küszöbbel együtt egyfajta ”eseményhatárt” is átlépünk. A kutatók szerint ezeket a bizonyos mentális eseményhatárokat körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy regényben, vagy filmben a jelenetek közti váltást, melyek egy esemény végpontját, és egyben egy újabb esemény kezdőpontját jelölik. Egyik szobából a másikba lépve az agyunk lezárja az egyik jelenetet, és felkészül a következő eseménysorra, és ilyenkor bizony néha előfordul, hogy rövid időre kiesik egy memóriadarab az agyunkból, és elfelejtjük, hogy miért is mentünk abba a bizonyos szobába.

A kutatók szerint bizonyos csengőhangok, illetve a csipogó és berregő hangok szintén rövidzárlatot okozhatnak az agyunkban. Az evolúció során az ember csak az olyan hangok érzékeléséhez szokott hozzá, amelyek bizonyos energiaátvitelen alapulnak, mint például egy földre eső kődarab, vagy egy ütő és dob összeérintése. Ezeknek a hangoknak az eredetét az emberek többnyire be tudják azonosítani, míg a mesterséges csipogás és a berregés forrását nem, és a kutatók úgy vélik, hogy az átmeneti zavar miatt az ilyen hanghatások is emlékkieséseket okozhatnak.

A csipogó hangokhoz hasonlóan a fényképek nézegetéshez sem szokott hozzá az ember az evolúció során, állítják a Notre Dame kutatói, ugyanis tudat alatt egyszerűen nem vagyunk képesek elvonatkoztatni a képeken szereplő személyektől, vagy tárgyaktól. Egy korábbi kísérlet során bebizonyosodott, hogy az ember sokkal pontatlanabbul céloz darts nyilakkal, ha a céltáblára babákról, vagy közeli ismerőseikről készült fotókat függesztettek, mint amikor az ellenségeikről, vagy például Hitlerről készült fotókat tettek a helyükre, mivel az évmilliókig tartó gyakorlat hiányában az emberi agy képtelen elválasztani a látszatot a valóságtól.

A legtöbb ember érzett már olyat, mintha rezegne a zsebében a mobiltelefonja, de mikor előveszi, látja, hogy nem kapott üzenetet és nem is hívták. Ezek az úgynevezett fantomvibrációk is az agyban születnek, amikor az agy véletlenül téves következtetést von le a körülöttünk lévő kaotikus világból. Az agyba egyfolytában adatok érkeznek a külvilágból, miközben folyamatosan próbálja kiszűrni közülük a fontos információkat, de néha az agy téved, és bizonyos hangokat tévesen értelmez.

Hirdetés

MNO vezető hírek

Rózsa Csilla remek bemutatkozása

Világklasszisokat vert a magyar golfozócsillag

Rózsa Csilla Új-Zélandon első profi tornáján a 133 fős mezőnyben a 35. helyen végzett. Tovább

1

A tavalyi 380 milliárd forint állt rendelkezésre a különböző szociális és közmunkaprogramok támogatására, az idén 411 milliárd forint. Tovább

Zágrábban díjazták a Káin gyermekei és a Másik Magyarország című dokumentumfilmeket. Tovább

16

A miniszterelnök kiemelte: történelmi fordulat, hogy a gazdasági növekedés végre nem hitelből valósult meg. Tovább