Betegszoba

Nem csökkentik a teherbeesés esélyét a hüvelysíkosítók

Betegszoba.hu

2012. július 20., péntek 14:42
Egy tanulmány, amely a gyermekáldásra váró párokat vette górcső alá, nem talált különbséget a síkosítót használók és mellőzők között a megtermékenyülés esélyét illetően.

Korábbi lombikvizsgálatok szerint a síkosítók akadályozhatják a spermiumokat a haladásban, sőt akár kárt tehetnek azok kromoszómáiban is. ”Egyes orvosi ajánlások szerint a babára vágyó pároknak nem szabad ilyen készítményeket használniuk, mert mérgezhetik a hímivarsejteket és csökkenthetik a teherbe esés veszélyét” - mondta a jelen kutatást vezető Dr. Anna Steiner, az egyesült államokbeli Észak-Karolina Egyetem szakértője, aki hozzátette: ő és kollégái az elsők, akik természetes körülmények között vizsgálódnak a témában.

Becslések szerint az amerikai nők 62 százaléka használt már síkosítót szexuális aktus során, negyedük pedig rendszeresen teszi. Fény derült korábban arra is, hogy a családalapítást tervező párok nagyobb valószínűséggel vesznek igénybe ilyen jellegű segítséget a hüvelyszárazság leküzdésére.

Az Észak-Karolina Egyetem felméréséhez 2008 és 2010 között történt az adatgyűjtés, 30 és 44 év közötti nők bevonásával. Mind a 175-en a próbálkozás korai fázisában voltak, s fél éven át naplót vezettek a közösülésekről, illetve a síkosító használatának tényéről vagy hiányáról. A kutatók gyakori használóként határozták meg azokat, akik az esetek legalább felénél a zseléhez nyúltak, a többiek alkalmankénti használónak számítottak.

Az eredmények alapján a gyakori használónak minősített 14 százaléknál éppen olyan arányban történt megtermékenyülés, mint a többieknél. Az összes résztvevő 63 százaléka esett teherbe hat hónapon belül. Ezt az arányt a síkosítót alkalmazók 73 százaléka és a mellőzők 68 százaléka alkotta. Dr. Steiner és csapata a peteérés körüli időszakra külön hangsúlyt fektetett a síkosító hatásainak föltérképezésében, de itt sem mutatkozott különbség, hiszen a használók ugyanolyan arányban estek teherbe legtermékenyebb napjaik valamelyikén, mint a többiek - bár tény, hogy ebben az időszakban még a rendszeres alkalmazók is ritkábban nyúltak a készítményhez, mert a hüvelyszárazság olyankor ritkább. A síkosítót előnyben részesítők méhnyaknyákjában egyébként semmilyen változást nem észleltek.

Bár maga Dr. Steiner is kiemelte a további vizsgálatok szükségességét, Dr. Agarwal Ashok, az ohiói Cleveland Klinika orvosa óvatosságra intett. ”A családtervezési szakemberek szerint az utódra vágyó pároknak mindent meg kell tenniük a megtermékenyülés érdekében. Csak olyan síkosítót szabadna tehát használniuk, ami laboratóriumi körülmények között sem károsítja a spermiumokat” - figyelmeztetett Dr. Ashok, aki szerint az Egyesült Államokban legnépszerűbb márkák egy kivételével mind akadályozhatják a teherbe esést, hiszen pH-értékük távoli az emberi testétől.

”A vészjósló eredmények lombikban történő megtermékenyülésre vonatkoznak. Mi biztató adatokat találtunk azokra nézve, akik síkosítót használnak és természetes módszerrel szeretnének teherbe esni” - zárta Dr. Steiner.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

Az amerikai elnök egyelőre nem fog élni a jogszabály által ráruházott felhatalmazással. Tovább

Az úszónő az év női sportolója, míg férje és trénere, Shane Tusup az év legjobb edzője lett az sportújságírók választása alapján. Tovább

10

Nemrég érdekes fotó érkezett szerkesztőségünkbe: a kép Józsefvárosban készült, ahol az önkormányzat számos juttatással segíti a rászorulókat. Tovább

Asztalitenisz-gála a Körcsarnokban

Gergely, Klampár és Jónyer újra együtt

1

Hazai és külföldi világbajnokok részvételével nagyszabású asztalitenisz-gála lesz szombaton a Körcsarnokban. Tovább