Betegszoba

Nem használ a cukorbetegek szívének a halolaj

Betegszoba.hu

2012. június 17., 16:32
Egy friss tanulmány szerint azoknak a kettes típusú diabétesszel rendelkező betegeknek az állapota, akik omega-3 zsírsavat szednek táplálék-kiegészítőként, nem romlik, de nem is javul igazán.

Az omega-3 zsírsav - mely főleg a halolajban található meg - azért örvend rendkívül nagy népszerűségnek, mert a kutatók összekapcsolták a szívbetegségek, a stroke és az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkenésével. A mostani vizsgálatból azonban az derült ki, hogy a kettes típusú cukorbetegek esetében nem tapasztalhatóak ezek az előnyök.

Amint azt dr. Hertzel Gerstein, a kanadai McMaster Egyetem gyógyszerész professzora kifejtette, lehetséges, hogy a cukorbetegek másképp reagálnak erre az összetevőre, de az is előfordulhat, hogy az ő esetükben már olyan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, hogy ahhoz nagyobb dózisú omega-3 zsírsavra lenne szükség.

A New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy a kettes típusú cukorbetegség többnyire együtt jár a túlsúllyal és a magas vércukorszinttel, ami komoly egészségügyi gondokat - többek között szívbetegséget vagy stroke-ot - is okozhat, ha nem kezelik megfelelő módon.

A szakemberek a vizsgálatok során több mint 12 500 cukorbeteget vizsgáltak meg, akik közül véletlenszerűen választották ki azokat, akik napi 1 gramm omega-3 zsírsavat, illetve akik placebót kaptak. Ezután nagyjából hat éven át követték őket nyomon, és megfigyelték, hogy az omega-3 zsírsav hatására semmilyen változás nem következett be a szívroham, stroke, illetve egyéb szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos halálesetek számában. Ugyan a trigliceridszintet valóban csökkentette az összetevő, a többi lipidre, a ”jó” (HDL) és a ”rossz” (LDL) koleszterinre semmilyen hatással nem volt.

Dr. Joel Zonszein, az Albert Einstein Orvosi Egyetem professzora, valamint a New York-i Montefiore Orvosi Központ Klinikai Diabétesz Központjának igazgatója megerősítette, hogy igen kevés tanulmány szolgált eddig meggyőző adatokkal a tekintetben, hogy a magas trigliceridszint kezelése bármit is javítana a szív- és érrendszeri megbetegedéseken, ellenben sztatinnal jelentős javulás érhető el. Természetesen ha egy páciens halolajat szeretne fogyasztani, nyugodt szívvel tegye, ám tisztában kell lennie azzal, hogy ezzel nem helyettesíti a sztatint, ami viszont mind a ”rossz” koleszterin, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen védelmet nyújt.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

Választás után, változás előtt

Gyorsan zajlanak az események, Ciprasz esküt tett

Máris hivatalba lépett Alekszisz Ciprasz. Tovább

1

A köztársasági elnök hangsúlyozta: „a politikai nemzetünknek okozott veszteség mindig jóvátehetetlen és pótolhatatlan”. Tovább

2

Az ukrán kormány rendkívüli állapotok bevezetéséről is döntött két, harcok sújtotta kelet-ukrajnai megyében. Tovább

A már-már legyőzhetetlennek tűnő Lidl–Aldi páros térnyerése ellen Franciaországban sikerült megtalálni a megoldást. Tovább