Betegszoba

Nemenként eltér a szívroham kockázata

MNO

2011. december 07., szerda 14:10
A koszorúér CT angiográfiás vizsgálatai alapján a szívkoszorúér elzáródásának kockázata férfiak és nők esetében eltér - derült ki az Észak-Amerikai Radiológus Társaság (RSNA) konferenciáján bemutatott kutatásból.

A szívkoszorúér betegség a szívet vérrel és oxigénnel ellátó erek szűkülete következtében alakul ki, amit a plakk formájában felgyűlő zsírok és más anyagok lerakódása okoz az érfalakon. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a szívbetegség férfiak és nők esetében egyaránt az első számú haláloknak számít az Egyesült Államokban.

A Dél-Karolinai Orvosi Egyetem kutatói 480 akut mellkasi fájdalomtól szenvedő beteg szívkoszorúér CT angiográfiás vizsgálatának adatait elemezték. A páciensek körülbelül 65 százaléka nő, 35 százaléka férfi volt, átlagéletkoruk 55 év. Az akut koszorúér szindróma lehetőségét mindegyik betegben kizárták. A legújabb CT szkennerek által alkotott képek alapján azt is meg lehet állapítani, hogy a plakk meszesedett, nem meszesedett vagy vegyes állapotú. John W. Nance, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 12,8 hónapos utánkövetés során a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a plakkal összefüggő szív-érrendszeri események kockázata jelentős mértékben eltért a nők és a férfiak esetében.

A kimenetellel kapcsolatos eredmények és a CT angiográfia összesítéséből az derült ki, hogy a nagyobb kiterjedésű plakklerakódással és kiterjedt érelmeszesedéssel rendelkező nőkben sokkal nagyobb a szív-érrendszeri kockázat, mint a férfiakban. Az egyes plakktípusokkal összefüggő kockázati tényezők vizsgálatakor azonban az derült ki, hogy a jelentős negatív kardiológiai események kockázata férfiakban nagyobb, amikor artériaszegmenseik nem meszesedett plakkot tartalmaztak.

Dr. Nance szerint a kutatás bebizonyította, hogy a koszorúér CT angiográfia kiváló prognosztikus információkkal szolgál, amelyek segítenek a kockázat meghatározásában, ugyanakkor olyan nemek közötti eltérések is fennállnak, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Címkék

Hirdetés

MNO vezető hírek

1

A gól nélküli odavágó után a DVSC kedden otthon 2–0-ra legyőzte az északír Cliftonville együttesét, így a 3. BL-selejtezőkörben van. Tovább

2-3 százalékos reál GDP növekedés mellett is fokozatosan kinőhető az adósság – hívta rá fel a figyelmet Borbély László András a Hír Tv-ben. Tovább

6

Szörnyű védőjátékkal katasztrofális vereséget szenvedett Magyarország Portugáliától az U19-es labdarúgó-Eb-n. Tovább

9

A banda 22 tagját embercsempészés és más bűncselekmények miatt ítélték el. Tovább