Betegszoba

Nemenként eltér a szívroham kockázata

MNO

2011. december 07., szerda 14:10
A koszorúér CT angiográfiás vizsgálatai alapján a szívkoszorúér elzáródásának kockázata férfiak és nők esetében eltér - derült ki az Észak-Amerikai Radiológus Társaság (RSNA) konferenciáján bemutatott kutatásból.

A szívkoszorúér betegség a szívet vérrel és oxigénnel ellátó erek szűkülete következtében alakul ki, amit a plakk formájában felgyűlő zsírok és más anyagok lerakódása okoz az érfalakon. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a szívbetegség férfiak és nők esetében egyaránt az első számú haláloknak számít az Egyesült Államokban.

A Dél-Karolinai Orvosi Egyetem kutatói 480 akut mellkasi fájdalomtól szenvedő beteg szívkoszorúér CT angiográfiás vizsgálatának adatait elemezték. A páciensek körülbelül 65 százaléka nő, 35 százaléka férfi volt, átlagéletkoruk 55 év. Az akut koszorúér szindróma lehetőségét mindegyik betegben kizárták. A legújabb CT szkennerek által alkotott képek alapján azt is meg lehet állapítani, hogy a plakk meszesedett, nem meszesedett vagy vegyes állapotú. John W. Nance, a kutatás vezetője elmondta, hogy a 12,8 hónapos utánkövetés során a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a plakkal összefüggő szív-érrendszeri események kockázata jelentős mértékben eltért a nők és a férfiak esetében.

A kimenetellel kapcsolatos eredmények és a CT angiográfia összesítéséből az derült ki, hogy a nagyobb kiterjedésű plakklerakódással és kiterjedt érelmeszesedéssel rendelkező nőkben sokkal nagyobb a szív-érrendszeri kockázat, mint a férfiakban. Az egyes plakktípusokkal összefüggő kockázati tényezők vizsgálatakor azonban az derült ki, hogy a jelentős negatív kardiológiai események kockázata férfiakban nagyobb, amikor artériaszegmenseik nem meszesedett plakkot tartalmaztak.

Dr. Nance szerint a kutatás bebizonyította, hogy a koszorúér CT angiográfia kiváló prognosztikus információkkal szolgál, amelyek segítenek a kockázat meghatározásában, ugyanakkor olyan nemek közötti eltérések is fennállnak, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Címkék

MNO vezető hírek

33 biztos magyar résztvevőnk már van, egy aranyat pedig akár be is írhatunk – egy reménybeli olimpikonunk szerint viszont nem feltétlenül az Iron Ladyét. Tovább

Visszaszámlálás

A sport legnagyobb ünnepe

Megkaptuk Dilma Rousseff brazil elnök riói olimpia alkalmából írt üzenetét. Változtatás nélkül közöljük. Tovább

9

8-7-es vereséget szenvedtünk Olaszországtól, nem lesz címvédés. Tovább

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után augusztus 20-án az idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja. Tovább