Növelheti az autizmus kockázatát a terhesség alatti láz

Betegszoba.hu

2012. június 11., hétfő 10:32, frissítve: hétfő 10:37

Azok a kismamák, akik terhesség alatt belázasodnak, több mint kétszeres eséllyel adnak életet autista gyermeknek, illetve utódjuk fejlődésbeli elmaradást mutat majd - állítják amerikai kutatók.

Az még nem ismeretes, hogy ha egyáltalán tényleg így van, akkor a mechanizmus miként működik, a szakértők pedig siettek megnyugtatni a várandós anyákat, hogy ne essenek pánikba, ha felmegy a lázuk, mert ha szednek rá lázcsillapítót, az csökkenti a kockázatot. Az Egyesült Államok területén 88 gyerekből egy szenved autizmus spektrum zavarban. Ez a fogalom olyan fejlődési rendellenességeket takar, mely enyhe tünetektől súlyosabbig bármilyen formában megjelenhet, befolyásolva a társas és kommunikációs képességeket. Keveset tudnak arról, hogy mi okozza, és pontosan miért is van belőle egyre több.

A Kalifornia Egyetem kutatói nagyjából 1100, autista és egészséges gyermek édesanyját kérdezték ki, hogy voltak-e influenzásak vagy lázasak a terhességük során, illetve, hogy szedtek-e rá bármilyen gyógyszert. Eredményeiket a Journal of Autism and Developmental Disorders című folyóiratban tették közzé. Az új adatok szerint a terhesen lázas betegséggel küzdő anyák több mint kétszeres eséllyel szültek autizmussal vagy megkésett fejlődéssel küzdő gyermeket. Az influenzán átesett kismamák esetében nem nőtt a kockázat, sőt akik szedtek lázcsillapítót, ugyanolyan kockázattal szültek beteg gyereket, mint azok az anyák, akik nem lettek lázasak terhesség alatt.

”Kutatásunk erőteljesen bizonyítja, hogy a terhesség alatt fellépő lázas állapot kezelése hatásosan befolyásolhatja az autizmus és a megkésett fejlődés kockázatát” - mondta el a kutatás vezetője, Dr. Ousseny Zerbo, a Kaiser Permanente oaklandi részlegének munkatársa.  Zerbo éppen doktori disszertációjára készült a Kalifornia Egyetemen, mikor a kutatás zajlott. ”Javasoljuk, hogy aki a terhesség alatt belázasodik, az szedjen lázcsillapítót, valamint forduljon orvoshoz, ha az állapota nem javul” - tanácsolja a kutató. Az adatokat a Gyermekkori Autizmus Genetikai és Környezeti Kockázatai (CHARGE) kutatásbóll vették. Ez ugyanaz az adatbázis, melyből kiderült nemrég, hogy az elhízott vagy cukorbeteg anyák esélyesebbek autista gyermeket szülni. A cukorbaj, az elhízás és a láz közös nevezője a gyulladás.

”Kutatásunk központi megvilágításba helyezi a gyulladásos tényezők lehetséges szerepét az autizmus kialakulásában” - jegyezte meg Dr. Y. Jane Tavyev, a Cedars Sinai Kórház gyermekneurológiai osztályának igazgatója. Azt is hozzátette azonban, hogy szerinte ”nem kell kétségbe esnie annak, aki megbetegszik a gyermekvárás ideje alatt. A láz a szervezet immunválaszának egy jelensége, hogy ezzel is segítse a baktériumok és vírus elpusztítását.”

Dr. Daniel Coury, az Ohio Állami Egyetem és a Columbus Nemzeti Gyermekkórház klinikai gyermekgyógyász-pszichiáter professzora óvatosságra int az eredmények értelmezése terén. ”Ez egy összefüggés, és nem jelenti azt, hogy az anya lázas állapota autizmust okoz. Arról van szó csupán, hogy a két jelenség gyakrabban jár együtt, mint más dolgok”  - vélekedett a szakember.