Betegszoba

Robotlábakon teljesítette a London Maratont

Betegszoba.hu

2012. május 17., csütörtök 15:05
Bár 16 napjába került, a 2006-ban egy lovasbaleset miatt derék alatt lebénult angol édesanya, Claire Lomas robotlábakon teljesítette a London Maraton 42 kilométeres távját.

A célszalagnál a nőt 13 hónapos lánya, Maisie várta, aki bár kora miatt maga is segítségre szorul a járásban, szerencsére teljesen egészséges. Elmondása szerint Lomas egyáltalán nem bánja, hogy utolsó lett, hiszen ugyanolyan keményen küzdött, mint a többi versenyző. ”A karjaim nagyon elfáradtak és mentálisan is megterhelő volt a verseny, hiszen mivel nem érzem a lábaimat, minden lépésemre koncentrálnom kellett.”

Persze nem Lomas volt az egyetlen deréktól lefelé lebénult versenyző: a 2012-es London Maratont rengeteg kerekesszékes is teljesítette, sokan órák és nem napok alatt. Lomas teljesítménye mégis egyedülálló, ő ugyanis az első, aki egy bionikus készülék, a 18 kilogrammot nyomó, izraeli fejlesztésű ReWalk segítségével teljesítette a távot. A 70 000 dollár értékű, az Argo Medical Technologies által kifejlesztett mesterséges csontváz bár kissé ormótlan, de egyike az első olyan készülékeknek, amelyekkel a lebénult betegek ismét megtanulhatnak járni.

”A Vasember is büszke lenne erre a készülékre” - nyilatkozta E. Paul Zehr, a Viktória Egyetem idegi tudományok professzora, aki ”A Vasember Feltalálása: Az Emberi Gépezet Lehetőségei” címmel nemrég könyvet írt a robotikus mesterséges eszközök lehetséges alkalmazási területeiről. ”Az eddig csak képregényekben látott technológiák kiválóan alkalmazhatóak a való életben felmerülő problémák orvoslására.”

Persze a ReWalk sem képes mindenre: Lomas mindössze napi két és fél kilométert tudott gyalogolni, hiszen a mesterséges lábak irányítása komoly munka. A felsőtestnek folyamatosan dolgoznia kell és az egyensúly megtartására is állandóan oda kell figyelni. A ReWalk hatékony alkalmazásához a felhasználónak ’eggyé kell válnia’ a mesterséges lábakkal és állandóan oda kel figyelnie a mozgatására.

Zehr szerint a mesterséges végtagok következő generációja még kifinomultabb lesz és új idegi kötések segítségével közvetlenül az agy irányíthatja majd a lábak mozgását. Bár ez még csak a távoli jövő, az biztos, hogy az első pár lépést Claire Lomas tette meg.

Címkék

MNO vezető hírek

1

A Kossuth- és József Attila-díjas író kilencvenkét éves volt. Tovább

Ne csodálkozzunk, ha munkába menet már senkit nem látunk a vezetőfülkében. De mi lesz a sofőrökkel? Tovább

Népvándorlási krízis

Lesz egy harmadik védelmi vonal is

6

Több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Magyarország továbbá sérelmezi, hogy az Európai Unió nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni. A miniszter azt is közölte, hogy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán. Tovább

6

Putyinék eddig makacsul titkolták az orosz veszteségeket, most állítólag kiderültek a számok: 2000 halott, 3200 súlyos sebesült. Tovább