Sok zöldséggel megelőzhető az akut hasnyálmirigy-gyulladás

Betegszoba.hu

2012. július 10., kedd 10:29, frissítve: kedd 10:32

A zöldségben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását, ez derült ki a Gut című folyóirat egyik cikkéből.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szervünk, amely többek közt az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket termeli. Néha ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek, és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor alakul ki a hasnyálmirigy-gyulladás, amelyből minden ötödik eset súlyos, az életet veszélyeztető állapottá fajul.

Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy-gyulladással. A roham során megnövekszik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A szerzők ezért kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly-felborulás érzékenyebbé teszi-e a hasnyálmirigyet a szabad gyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát.

Népesség-alapú mintán követték nyomon a Svédország közepén élő felnőtteket átlagosan 11 éven át. 1997-ben részletes kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy az előző év során milyen gyakran fogyasztottak a feltüntetett 96-féle élelmiszerből. Zöldségből kb. 2,5; gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint 2 adagot ettek meg naponta. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak vették magukhoz a legkevesebbet a zöldségekből. A gyümölcsfogyasztás terén hasonló eredményekre jutottak, ráadásul köztük többen ittak alkoholt rendszeresen és szenvedtek cukorbetegségben.

A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy-gyulladás, amelyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elfogyasztott gyümölcs mennyisége nem befolyásolta a betegség kockázatát, de ezt nem lehetett elmondani a zöldségekkel kapcsolatban. Az egyéb befolyásoló tényezők rögzítését követően az elemzésből az derült ki, hogy akik a legtöbb zöldséget ették - több mint napi 4 adagot - azoknál 44 százalékkal csökkent az esélye a betegségnek azokhoz képest, akiknek a fogyasztása a napi egy adagot sem érte el. A védő hatás azoknál érvényesült a leginkább, akik naponta 1 adagnál több alkoholt ittak (71 százalékos csökkenés), illetve túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI - 51 százalékos csökkenés).