Számos fertőzésveszélyt rejt a halpedikür

Betegszoba.hu

2012. május 24., csütörtök 13:39

Egy kutatócsoport szerint az egyre népszerűbb halpedikűr számos fertőzésveszélyt rejt magában, és már több amerikai államban is betiltották használatát.

Bár Angliában egyelőre igen trendi dolognak számít ez a szépészeti eljárás, mely során a páciens vízbe lógatott lábairól úgynevezett Garra Rufa halak, azaz doktorhalak ”rágják” le az elhalt bőrt, brit kutatók már az Emerging Infectious Diseases című lapba is közzétették figyelmeztetésüket, miszerint a dolog nem teljesen veszélytelen.

Szakemberek szerint a fő probléma az, hogy ezek a halak számos betegség hordozói lehetnek, melyek némelyike akár az antibiotikumoknak is ellenálló szöveti fertőzéseket okozhat. A Környezeti, Halászati és Vízgazdálkodási Tudományok Központjának vezetője, David W. Verner-Jeffreys a levélben arra is felhívta a figyelmet, hogy Angliában több mint 279 halpedikűr-szalon található, melyek nagyjából 15-20 000 hallal dolgoznak. Ezek a halak hetente érkeznek különböző ázsiai országokból, és ki tudja, milyen fertőzéseket hordoznak magukban. 2011 áprilisában például hatezer Indonéziából érkezett halról derült ki, hogy olyan betegségtől szenvedtek, amely végül szinte az egész állomány kihalását okozta.

Noha egyelőre csak igen kevés adat van arról, hogy embereket is utolértek volna ilyen fertőzések, Verner-Jeffreys szerint nem árt óvatosnak lenni, főleg azoknak, akik cukorbetegséggel, májbetegséggel vagy egyéb immun-rendellenességgel küzdenek.

Noha Verner-Jeffreys feltételezi, hogy a halpedikűrt kínáló szalonok betegségmentes, ellenőrzött környezetben tenyészetett halakkal dolgoznak, George A. O’Toole professzor, a Geisel  Orvosi Iskola mikrobiológiai és immunológiai tanszékének munkatársa szerint a fertőzések így sem védhetőek ki, mivel a teljes sterilizálás megoldhatatlan, a tartályok oldalára lerakódott biofilmrétegek pedig egy sima törléssel nem távolíthatóak el.