87 millió dolláros büntetés a Toshibának

Dávid Imre

2012. július 4., szerda 09:54, frissítve: szerda 09:58

A Toshiba törvénytelen piaci eszközökkel befolyásolta a monitorokban felhasznált LCD-panelek árát, állítja az amerikai bíróság. A cég tagad.

Melyik laptoptípust lopják leginkább?

Jobs évekkel ezelőtt beismerte a kartellezést

A Reuters szerdai jelentése szerint a San Francisco-i szövetségi bíróság 87 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Toshibát. A gyártót azzal vádolják, hogy más cégekkel összefogva mesterségesen magasan tartotta a folyadékkristályos (LCD) kijelzők árát. A cég tagadja, hogy tisztességtelen piaci gyakorlatot folytatott volna.

Az ítélet szerint a Toshibának 17 millió dollárt kell fizetnie azoknak a gyártóknak, amelyek az általa eladott LCD paneleket használták fel a termékeikben; hetven millió dollárt pedig a kész termékeket megvásárló fogyasztók kárpótlására kell fordítania.

Az ügyet egy 2007-es csoportos kereset robbantotta ki, amelyet LCD-panelek és más kapcsolódó termékek vásárlói nyújtottak be az Egyesült Államokban – olvasható a hírügynökség jelentésében.

„A Toshiba folyamatosan hangsúlyozta, hogy a maga részéről nem tett törvénybe ütköző dolgokat az egyesült államokbeli LCD-forgalmazással kapcsolatban, továbbra is ez az álláspontunk” - írta az ítélet kapcsán kiadott közleményében a cég.

A vállalat „szerint a bíróság tévesen ítélte meg a Toshiba szerepét ebben az ügyben”, és „minden törvényes eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy elérje az ítélet felülvizsgálatát” - írták a jogászok.

A perben más gyártókat is elmarasztaltak. Köztük a tajvani AU Optronicsot, amelynek az AFP jelentése szerint szintén tetemes kártérítést kell fizetnie.