Államilag támogatott támadások

Dávid Imre

2012. június 7., csütörtök 08:18, frissítve: csütörtök 08:22

"Sajnos nem adhatunk részletes tájékoztatást", közölte a Google, de a keresővállalat szerint képesek fellépni az államilag finanszírozott hackerek ellen.
A Nagy Testvér nagyon figyel

A Google szerdán indította el új, a felhasználók adatainak biztonságát támogató szolgáltatását: a cég rendszerei automatikusan figyelmeztetik a regisztráltakat, ha „kormányzati hackerek” behatolását érzékelik. A rendszer állítólag a profilfeltörések mellett a malware-eket is képes kiszűrni; egyelőre nem tudni, milyen módszerrel azonosítják az állami megrendelésre dolgozó betörőket.

„Felmerülhet a kérdés: honnan tudjuk, hogy kormányzatilag támogatott akcióról van szó. Sajnos nem adhatunk részletes tájékoztatást, mert ezzel olyan információkat szolgáltatnánk ki, amelyek a gonosztevők számára is hasznosak lehetnek” - írta keddi blogbejegyzésében Eric Grosse, a Google biztonsági fejlesztésekért felelős alelnöke.

A cég valamennyi Gmail-felhasználó számára elérhetővé tette a szolgáltatást.

Nem tágítanak az adathalászok a Gmailtől

Nem cenzúráz többé a Google

Grosse nem részletezte, pontosan milyen támadások esetén riasztják a felhasználókat. „A figyelmeztetés nem feltétlenül jelenti azt, hogy feltörték az érintett felhasználó profilját. Csupán arra figyelmezteti őket, hogy adathalász- vagy malware-támadásnak vannak kitéve: nem árt, ha biztonságba helyezik az adataikat” - hangsúlyozta a Google alelnöke.

A ködösítés ellenére úgy néz ki, a keresőcég megtalálta a módját, hogy kiszűrje az állami szerveknek dolgozó hackerek akcióit. „Részletes elemzéseink – ahogy az áldozatok beszámolói is – azt mutatják, hogy egyes támadások mögött kormányzatok vagy kormányzatok által támogatott csoportok állnak” - írta Grosse.

Ha valaki, akkor a Google biztosan sokat tud az államilag támogatott kibertámadásokról. Két évvel ezelőtt kínai hackerek koncentrált támadást indítottak a szervereik ellen, és a cég számos nagyszabású, a Gmail-felhasználók ellen indított adathalász-kampányt is felderített. Köztük olyan akciókat is, amelyek felelős amerikai kormányhivatalnokok ellen irányultak.