Az Intel fellebbez az EU gigabírsága ellen

Meixner Zoltán

2012. július 5., csütörtök 10:44, frissítve: csütörtök 10:48

Minden idők legnagyobb bírságát varrta az EU az Intel nyakába - a processzorairól ismert vállalat azonban nem akarja kifizetni az öreg kontinens által kirótt büntetést. Pedig van vaj a füle mögött...
 • Elindult a processzorháború
 • Az Intel kilépett az okostelefon-piacra
 • Kevesebb Atom, nagyobb nyereség
 • Az Intel nem akarja elfogadni az Európai Bizottság (EB) által kirótt hatalmas büntetést, amelyet versenyellenes viselkedésért sóztak a nyakába, s a fellebbviteli bírságon keres jogorvoslatot. Az Intel azzal támadja meg a rá kirótt büntetést, hogy a bizonyítékok, amelyek alapján megállapították a versenyellenes magatartást: mélységesen elégtelenek.

  A bírságot az EU trösztellenes szabályai alapján vetetették ki 2009-ben, mert megállapították, hogy Intel akadályozni próbálta a rivális Advanced Micro Devices (AMD) termékeinek piaci terjedését, azzal, hogy árengedmények és kedvező szerződési feltételeket alkalmazott. A cég ellen nyolc éven át folyt nyomozás, s végül az Intel 1,06 milliárd dolláros büntetést kapott, amely 4,1 százaléka volt a társaság 2008-as forgalmának. A büntetés a legnagyobb, amelyet az EU valaha is egy vállalatra kimért, s a gazdasági tényezők változása miatt ma már 1,34 milliárd dolláron áll.

  Paul Otellini. Máshogy látják a vlóságot

  Az ítélet kihirdetése után azonnal jelezte az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini, hogy fellebbezni fognak. „Szerintünk a rossz, és figyelmen kívül hagyja a rendkívül erős versennyel működő mikroprocesszor-piac valóságát. A legcsekélyebb mértékben sem károsítottuk meg a vásárlóinkat. Az Intel fellebbezni fog” – hangoztatta. Ennek három éve, s a fellebbezés most öltött formát.

  Egy négynapos meghallgatáson a luxembourgi székhelyű Európai Törvényszék (amely a második legmagasabb fellebbviteli fórum, egy fokozattal az Európai Bíróság alatt) öt bíróból álló testülete előtt az Intel és az EB is kifejtheti álláspontját az ügyben. Az Intel jogásza, Nicholas Green szerint az EB-nak nincs megfelelő bizonyítéka, hogy igazolja az eredeti döntést.

  Az EB ugyanakkor állítja, hogy a Dell, a HP, a NEC, a Lenovo és Media Saturn Holding mind kaptak engedményeket az Inteltől a vizsgált időszakban. Nicholas Khan, az EB jogásza azt állítja, hogy ez a fajta engedmény csak arra irányult, hogy megkössék a vásárlókat és kellemetlen helyzetbe hozzák a versenytársukat, s az Intel gondosan elleplezte a versenyellenes praktikákat.