Az IT munkák legalja - a főnök pornót néz

Szilágyi Szabolcs

2012. április 27., péntek 13:40, frissítve: péntek 13:42

Amit már senki sem vállal el szívesen - nem ok nélkül. Döglött csótányok, áramütés, kémkedés, mesterlövészek és egyéb kihívások; a lista folyatódik!

Azt hiszi, a legalja munkát végzi? Halászott már ki döglött csótányokat lestrapált PC-kből, kémkedett felsőbb utasításra kollégái után, került már áramütés-veszélybe szerverszerelés közben, próbált már mesterlövészek célkeresztjében hálózatot építeni? Ha bármelyikre igen a válasz, akkor is érdemes velünk tartani - alámerülünk az IT munkák legmélyebb poklába. Cikksorozatunk az Infoworld nyomán készült.

Árnyékban

Míg az előző cikkünkben taglaltak inkább fizikailag jelentettek megterhelést az alkalmazottak számára, a következő munkakör lelkileg viselheti meg a munkavállalókat. Ugyan vannak, akik kifejezetten szeretnek más szennyesében turkálni, titkokat előásni, de a jóérzésű emberek számára terhes feladat ez. Itt van például Nancy Hand esete, aki három évvel ezelőttig hálózati szakemberként dolgozott az USA egyik nagy közmű-vállalatánál. Amikor a több mint háromezer alkalmazott valamelyikének megfertőződött a számítógépe, Hand feladata volt az eset kivizsgálása és az elhárítás. Ehhez természetesen át kellett vizsgálnia az érintett korábbi számítógépes tevékenységét, többek között a böngészési előzményeket, hogy ráakadjon a támadás forrására.

flört az irodában

Kiderült, hogy nem minden a vállalati tartalomkezelés szabályainak figyelembevételével történt. A szakembernek végig kellett néznie, milyen oldalakon jártak az alkalmazottak munkaidejükben. Kiderült, hogy mi az adott munkatárs hobbija, milyen ételeket szeret, hol és mit vásárol - ez azonban még csak a felszín. Egyik kollégája például égre-földre esküdözött, hogy csupán egy spam irányította át böngészőjét egy lekötözős szexet tartalmazó oldalra. Minden bizonnyal egy másik spam pedig létrehozott az inkriminált oldalon egy profilt is, mivel annak látogatása regisztrációhoz kötöttnek bizonyult.

Cikkünk még nem ért véget, a folytatásért kattintson!