Buffett dobta az Intelt, inkább olajpapírokba fektet

Meixner Zoltán

2012. augusztus 16., csütörtök 13:30, frissítve: csütörtök 13:35

Warren Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway eladta részesedését az Intelben, és inkább a National Oilwell Varco és Phillips 66 olajipari társaságokba fektetett komolyabb összegeket.

A Berkshire Hathaway nem kevesebb mint 74,3  milliárdos részvény portfóliót kezel. Ennek volt része 7,7 millió Intel-részvény is, amitől megszabadultak. Illetve vásároltak 2,8 millió National Oilwell Varco, és 27 millió Phillips 66 részvényt. Warren Buffett egy televízió interjúban már jelezte, hogy a ConocoPhillipsből kivált olajfinomító papírjai felkeltették az érdeklődését.

Aligha arról van szó, hogy Buffett hite megrendült volna a technológiai cégekben, hiszen tavaly novemberben jelentősen bevásárolta magát az IBM-be, s 5,4 százalékos részesedést szerzett.

Most úgy tűnik, hogy kissé átrendezi portfolióját, hiszen nagyobb mennyiségű Johnson & Johnson részvénytől is megszabadult, s egy másik háztartás-vegyipari óriás, a Procter & Gamble papírjain is túladott. Ugyanakkor jelentősen növelte érdekeltségeit a Bank of New York Mellonban és a DirecTV-ben.

Érdekes, hogy megduplázta pozícióját az újságkiadó Lee Enterprisesban, amelyen keresztül másik két kiadóvállalatot is elér, a Gannettet és a The Washington Postot.

Az Intel részványárfolyama    Forrás: Google Finance

A Berkshire Hathaway műveleteit mindig árgus szemmel figyelik a befektetők, mert Buffett igen sikeres múltat tudhat maga mögött. Az omahai bölcs, ahogy emlegetni szokták elsősorban olyan vállalatokat részesít előnyben, ahol nyilvánvaló, hogy valódi értékteremtés folyik, nem csak a pénzügyi haszon maximalizálása.

A döntéseket ma már nem egyedül Buffett hozza, két másik befektetési igazgató – Todd Combs és Ted Weschler – is dolgozik már egy rövidebb ideje a cégnél. Mindketten 2,75 milliárd dolláros keretet menedzselnek, a többi fölött változatlanul a hamarosan 82-ik évét betöltő Warren Buffett rendelkezik