IBM: kvantumkomputerek pedig hamarosan lesznek

Meixner Zoltán

2012. április 12., csütörtök 12:04, frissítve: csütörtök 12:18

Az IBM bejelentette, hogy szerte a világon elért kísérleti sikerek alapján nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy belátható időn belül teljesítsük a teljes értékű kvantumszámítógép-rendszerek építéséhez szükséges minimális követelményeket.

Egy gyémánt belsejében építettek kvantumkomputert

Az IBM kutatói közelebb kerültek a kvantum komputer létrehozásához

IBM szerint a jövő

Az IBM úgy becsüli, hogy ezt a célt akár 15 éven belül elérhetjük. Az IBM az Amerikai Fizikai Társaság előtt Bostonban ismertette azt a sikeres kísérletet, amely hosszú időre megoldhatja a kvantum komputerek fejlesztésének kritikus problémáit, például a kvantum információs bitek (qubit) élettartamának megnövelését.

Mark B. Ketchen, az IBM Thomas J. Watson Kutatóközpontjának igazgatója kijelentette: „Az emberek azt gondolják, hogy még 50 év, mire ez az álom valóra válik, ha egyáltalán.” A kutató azonban ma már csak 15 évre, talán kicsit többe becsüli ezt az időtartamot, de mindenképpen belefér a mi életünkbe.

Egy másik IBM-kutató, Matthias Steffen pedig kijelentette: „Itt az idő, hogy ezen a tudományon alapuló rendszereket hozzunk létre.”

A fejlesztés előtt álló legnagyobb akadályt az információt hordozó qubitek (amelyek a kvantum világ sajátos fizikájának köszönhetően egyszerre vehetnek fel 0 és 1 értéket is) élettartamának rövidsége okozza. Korábban egy-egy qubit csak pár milliárdod másodpercig létezett, ami a számítástechnikának túl kevés. Az IBM azonban a Yale egyetemmel közösen kidolgozott egy olyan technikát (az úgynevezett 3D qubitet), amely 100 mikroszekundumig fennmarad. A kutatók szerint ezzel éppen átlépték azt a határt, ami még lehetővé teszi a hibajavítást és a korrekt információ rögzítését, ami lehetővé teszi a számítástechnikai alkalmazását.

Az IBM bemutatott egy másik 2D qubit alapú eszközt is, amely 2 qubit alapú logikai rendszert működtetett. A kísérlet (bőven megfelelő) 95 százalékos sikert hozott a teszteken, és az adathordozó qubitek élettartama 10 mikroszekundum volt.

Al Hilwa, az IDC alkalmazásfejlesztési igazgatója szerint az IBM 15 éves becslését nagyon komolyan kell venni a cég mögött álló elképesztő kutatási háttér miatt. Ugyanakkor eben az iparágban 15 év nagyon hosszú idő, s lehet, hogy a hagyományos számítástechnika közben egy teljesen új irányt vesz.